Preţul mediu de vânzare al apartamentelor vechi a scăzut la 718 euro/mp în Sibiu

0 635

 Preţurile apartamentelor vechi din Sibiu au scăzut în semestrul al doilea al anului trecut cu 2,6 la sută faţă de prima parte a aceluiaşi an, relevă un studiu realizat de compania de consultanţă şi evaluare Darian.bloc sibiu

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Sibiu a ajuns în al doilea semestru al anului trecut la o medie de circa 718 de euro pe metru pătrat. În acelaşi interval de timp, preţul de vânzare al apartamentelor noi s-a situat la o medie de 694 de euro pe metru pătrat.

În zona centrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut în semestrul al doilea al anului trecut cu preţuri cuprinse între 35.000 şi 50.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Lazaret, preţurile au fost cuprinse între 13.000 şi 25.000 de euro. În zona Tiglari, preţurile apartamentelor cu două camere au variat între 16.000 şi 26.000 de euro, în zonele Terezian, Valea Aurie, Hipodrom şi Ştrand au avut preţuri cuprinse între 22.000 şi 40.000 de euro, iar în zona Vasile Aaron preţurile au variat între 18.000 şi 39.000 de euro în funcţie de finisaje, suprafaţă şi etaj.

La nivel naţional, cele mai scumpe apartamente vechi sunt în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în semestrul II din 2011 de 984 euro/mp, Cluj-Napoca (977 euro/mp) şi Iaşi (891 euro/mp). Cele mai ieftine locuinţe vechi le găsim în oraşe precum Reşiţa (470 euro/mp), Baia Mare (522 euro/mp) şi Satu-Mare (537 euro/mp). Care ar fi perspectivele pentru acest an?

Descurajarea creditelor în valută ar putea duce la o micşorare a cererii solvabile, ceea ce înseamnă că şi mai puţini români vor avea la dispoziţie în acest an suma necesară achiziţionării unui apartament.

“O tendinţă evidentă care relevă adaptarea la criza economică este aceea de construcţie a apartamentelor la suprafeţe mai reduse decât înainte de criză”- spune Adrian Crivii, preşedintele DARIAN. Se estimează, de asemenea, că în condiţiile creşterii preţului gigacaloriei, cererea se va îndrepta în 2012 cu precădere către apartamentele din blocurile reabilitate termic, cu o bună izolaţie, si de preferinţă dotate cu centrale termice.

Pe de altă parte, preţurile la terenuri au scăzut, în medie, cu circa 8% în al doilea semestru din 2011 faţă de prima parte a anului, şi cu 19% dacă ne raportăm la a doua jumătate a anului 2011 comparativ cu semestrul II din 2010. În zonele din buricul târgului, preţul metrului pătrat de teren cu regim mediu de înălţime a fost cuprins între 500 şi 800 de euro, în timp ce în zonele mărginaşe terenurile din acelaşi regim s-au vândut cu preţuri cuprinse între 10 şi 27 euro pe metru pătrat.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.