John Demjanjuk, un fost gardian de lagăr nazist, a murit

0 116

Demjanjuk, în vârstă de 91 de ani, condamnat de justiţia germană care a decis că a fost gardian în lagărul Sobibor (Polonia), unde au murit peste 27.000 de persoane, a decedat într-un azil din regiunea Rosenheim, în Bavaria, potrivit postului de radio.

La încheierea procesului, care a durat 18 luni, tribunalul din Munchen (sud) a apreciat în mai 2011 că acest apatrid de origine ucraineană a fost gardian la lagărul Sobibor, aflat în prezent în Polonia, timp de şase luni în 1943, când 27.900 de evrei, în special olandezi, au fost exterminaţi.


Acuzatul a fost însă eliberat, după ce a petrecut doi ani în închisoare înaintea şi în timpul procesului. Potrivit justiţiei, Demjanjuk nu prezenta niciun pericol şi nu risca să se sustragă justiţiei din cauza vârstei şi a statutului de apatrid care îl împiedica să părăsească Germania.

Demjanjuk, care a fost expulzat în urmă cu doi ani din Statele Unite, unde locuia din anii ’50, după o lungă bătălie juridică centrată pe sănătatea sa, a asistat la dezbateri pe targă sau în scaun rulant.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.