Joachim Gauck a fost ales preşedinte al Germaniei

0 112

Joachim Gauck pierdut președinția în 2010. Foarte respectat, acest neobosit apărător al libertăţilor, angajat într-o mişcare contestatară la sfârşitul dictaturii est-germane, a prezidat timp de zece ani organismul desemnat să gestioneze numeroase dosare ale STASI, poliţia politică a RDG, după căderea Zidului Berllinului.

Acest scrutin prezidenţial anticipat a fost necesar după demisia, la 17 februarie, a conservatorului Christian Wulff, suspectat de corupţie, un caz care a generat scandal în Germania. Mandatul prezidenţial este de cinci ani iar preşedintele ocupă o funcţie în special onorifică, dar el poate fi o autoritate morală.

Adunarea Federală reuneşte 620 de deputaţi din Bundestag şi un număr egal de reprezentanţi ai landurilor.

Gauck, care s-a angajat în favoarea libertăţilor la sfârşitul dictaturii comuniste est-germane, a fost ales din primul tur de scrutin.

BIOGRAFIE: Joachim Gauck, de la pastorul est-german disident la preşedinţie

Alegerea sa s-a desfăşurat fără emoţii, în măsura în care toate partidele majorităţii şi opoziţiei, cu excepţia stângii radicale, Die Linke, au convenit să îi susţină candidatura.

Die Linke, care reuneşte în special nostalgici ai RDG, a preferat-o pe Beate Klarsfeld, care a făcut din urmărirea naziştilor motorul vieţii sale.

Acest scrutin prezidenţial anticipat era necesar în urma demisiei conservatorului Christian Wulff după doar 20 de luni de mandat. Wulff s-a aflat în centrul unui scandal de corupţie care a generat mult zgomot şi a pătat imaginea funcţiei prezidenţiale.

Joachim Gauck a supervizat timp de zece ani, după căderea Zidului Berlinului, arhivele STASI, poliţia politică est-germană care deţinea milioane de dosare ale cetăţenilor din RDG.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...