D’ale carnavalului“ în regia lui Silviu Purcărete vestește primăvara la Budapesta

Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu prezintă vineri, 23 martie și sâmbătă, 24 martie, ora 19:00, pe scena Teatrului Național din Budapesta (Ungaria), spectacolul „D’ale carnavalului în regia lui Silviu Purcărete. Nominalizat pentru cea mai bună regie la Gala Premiilor UNITER din acest an, spectacolul produs de Teatrul Național din Sibiu va fi prezentat la Budapesta în cadrul celei de-a XXXII-a ediții a Festivalului Primăverii / Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Spectacolul regizat de Silviu Purcărete la Sibiu este o montare fidelă a textului scris de Ion Luca Caragiale şi aduce pe scenă lumea carnavalului şi a bâlciului într-un vârtej de situaţii comice construite în jurul unor complicaţii amoroase. Scenele sunt construite viu, cu o forţă populară, în care muzica originală compusă de Vasile Şirli devine un element decisiv în articularea mesajului. Tensiunea şi misterul fiecărei replici sunt susţinute prin jocul de lumini creat de regizor şi de scenograful Dragoş Buhagiar, cel care semnează costumele şi decorul din acest spectacol. Ca un factor inedit, muzica din spectacol este interpretată live de actorii teatrului reuniţi de această dată într-un ansamblu muzical: Ema Veţean (sax alto), Veronica Arizancu (sax alto), Codruţa Vasiu (acordeon), Emöke Boldizsar (flaut), Eva Ungvari (flaut), Vlad Robaş (vioară),Tomohiko Kogi (vioară), Claudiu Fălămaş (trompetă) şi Liviu Vlad (tobe). Universul fascinant susţinut de comicul de situaţie este construit prin jocul actorilor Nicu Mihoc (Nae Grimea), Constantin Chiriac (Iancu Pampon), Adrian Matioc (Mache Răzăchescu, „Crăcănel”), Marius Turdeanu (Iordache, calfă la Girimea), Liviu Pancu (Catindatul), Cristian Stanca (Ipistatul), Cristina Ragos (Didina Mazu), Raluca Iani (Didina Mazu), Serenela Mureşan (Didina Mazu), Ofelia Popii (Miţa Baston), Pali Vecsei (un chelner) precum şi Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Edi Pătraşcu, Viorel Raţă, Cristina Stoleriu.

Reprezentația de la Budapesta este un eveniment finanțat de Institutul Cultural Român și are loc în parteneriat cu Teatrul Național din Budapesta.

Regizorul Silviu Purcărete nu se află la prima vizită în Ungaria, fiind un invitat obișnuit al Festivalului Shakespeare din Gyula și al Festivalului Primăverii din Budapesta. Mai mult decât atât, Silviu Purcărete a montat în 2005, pe scena Teatrului Katona József, spectacolul „Troilus și Cressida“ după Shakespeare.

Prețul unui bilet la spectacolul din Budapesta variază între 2000 și 6500 HUF (30 – 100 lei) în funcție de categoria locului. Mai mult decât atât, spectatorii vor avea șansa ca la finalul fiecărei reprezentații să se întâlnească în cafeneaua teatrului cu actorii și creatorii spectacolului.

 

budapestafestivaloraspurcaretespectacolstirestiri din sibiuturneu
Comentarii (0)
Comentează