ATACUL DE LA TOULOUSE – Presă: Suspectul a fost arestat. Autorităţile franceze neagă informaţiile

0 77

Mohamed Merah, cetăţean francez de origine algeriană, este considerat autorul atacului care a vizat o şcoală evreiască din Toulouse, soldat cu patru morţi. El este suspectat şi de uciderea a trei militari, la Montauban şi Toulouse.

Un bărbat de 24 de ani, care susţine că face parte din Al-Qaida, era înconjurat miercuri dimineaţă de RAID, o unitate de elită a poliţiei franceze, la Toulouse (sud-vest), fiind suspectat că ar fi autorul celor şapte asasinate comise de un atacator pe scuter în oraş şi în regiunea sa, au anunţat surse apropiate anchetei.


În jurul orei 5.45 (6.45, ora României), au fost auzite focuri de armă în jurul casei din cartierul Cote pavee, unde acest locuitor din Toulouse de origine magrebiană, care pare să fi participat la jihad (războiul sfânt) în zonele de la frontiera afgano-pakistaneză, s-a retras la primul etaj.

Anchetatorii erau încrezători că acest bărbat este autorul asasinării a trei copii evrei, a unui rabin şi a trei paraşutişti, la 11, 15 şi 19 martie, la Toulouse şi Montauban.

VEZI VIDEO LIVE

Unul sau doi poliţişti, potrivit surselor, au fost răniţi uşor în operaţiune.

Suspectul ar fi efectuat un sejur în regiunea situată la frontiera între Pakistan şi Afganistan, un fief al reţelei teroriste Al-Qaida.

„În discuţia sa cu RAID, el se revendică din Al-Qaida”, a declarat o sursă apropiată anchetei.

Potrivit ministrului francez de Interne, Claude Gueant, sosit la faţa locului, suspectul „are legături” cu salafişti şi jihadişti şi a „declarat că a vrut să răzbune copiii palestinieni şi să atace armata franceză”.

Această persoană a efectuat sejururi în Afganistan şi Pakistan în trecut„, susţine „că este mujahedin” şi „că face parte din Al-Qaida”, a adăugat el.

Fratele suspectului a fost arestat, a mai precizat ministrul.

Mama sa este prezentă la locul operaţiunii şi „nu a vrut să intre în contact cu el”, a afirmat o sursă din poliţie.

Anchetatorii „sunt siguri că au de-a face cu autorul crimelor”, a adăugat sursa.

Asasinarea cu sânge rece a trei militari la Toulouse şi Montauban, la 11 şi 15 martie, şi a trei copii şi a unui rabin, luni, la o şcoală evreiască din Toulouse, a şocat Franţa, unde campania pentru alegerile prezidenţiale de la 22 aprilie a fost suspendată, şi a generat condamnări la nivel internaţional.

Suspectul vizat de RAID „face parte dintre indivizii care se întorc din zonele de luptă, care au fost întotdeauna o îngrijorare pentru servicii”, a afirmat o sursă apropiată anchetei.

Suspectul „era în colimatorul Direcţiei Centrale de Informaţii Interne (DCRI), ca şi alţii, de la primele două atentate (împotriva unor militari, la 11 şi 15 martie-n.r.). Poliţia judiciară a adus atunci un element foarte preţios care a consolidat ancheta”, a precizat o sursă apropiată anchetei.

Intervenţia de miercuri dimineaţă a fost pregătită minuţios la o reuniune de lucru din cursul nopţii, la prefectura din Toulouse.

Mai mulţi poliţişti care purtau căşti şi veste antiglonţ au delimitat un amplu perimetru de securitate în acest cartier rezidenţial din Toulouse, situat în apropierea şcolii unde trei copii evrei şi un rabin au fost ucişi luni, potrivit unui jurnalist prezent.

Nivelul maxim de alertă terroristă a fost instituit în sud-vestul Franţei după crimele comise aparent de aceeaşi persoană, pe parcursul mai multor zile. Aceeaşi armă şi acelaşi scuter furat au fost folosite la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai târziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban şi luni în atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morţi, dintre care trei copii.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.