21 jump street

21 Jump Street, comedia cu Jonah Hill şi Channing Tatum, este o adevărată „pasăre rară” în cinematografe: nu este doar o comedie cât se poate de reuşită, ci şi un remake care a reuşit să atragă laudele criticilor şi să facă să dispară ca prin minune banii din buzunarele amatorilor de distracţie la cinema. Dacă iniţial acestui film nu prea i se dădeau şanse de către specialişti, iată că un scenariu reuşit şi şarmul protagoniştilor au transformat premiera într-un adevărat succes.21 jump street

Şi ce succes: cu 36 de milioane de dolari încasate în primul weekend în Statele Unite, 21 Jump Street a avut parte de cel mai bun debut al unei comedii cu ratingul R (cei sub 17 ani trebuie să fie însoţiţi de un adult pentru a intra în cinema) care să nu fie un sequel. Da, sună tehnic, dar ideea de bază ar fi că succesul de casă nu se datorează vreunei campanii de marketing foarte costisitioare, ci recomandărilor făcute între prieteni. Prin urmare poţi să asculţi recomandarea noastră, prietene, şi să mergi în sala de cinema pentru a râde la aventurile trăsniţilor protagonişti interpretaţi de Hill şi Tatum.

Povestea începe acum 25 de ani, când se lansa pe marile ecrane serialul 21 Jump Street, cu Johnny Depp şi Dustin Nguyen în rolurile principale. Dacă Depp a pus mâna ulterior pe câteva dintre cele mai râvnite roluri de la Hollywood i se datorează şi serialului de 106 episoade care l-a transformat, pe parcursul a cinci sezoane, într-un adevărat idol al adolescenţilor americani. Aşa cum se zvonea, cei doi actori din serialul original au un cameo cât se poate de eficient în filmul lansat vineri pe ecranele din România.

Sinopsisul este practic acelaşi: Channing Tatum şi Jonah Hill sunt Jenko şi Schmidt, doi detectivi care, deşi nu se aveau deloc ca fraţii în liceu, se împrietenesc în timpul studiilor la Academia de poliţie. După absolvire şi cu insignele în buzunar, cei doi descoperă că munca de poliţist este mult mai puţin spectaculoasă decât la televizor, dar chiar şi-aşa se bagă în suficiente belele pentru a-şi exaspera superiorul, care-i trimite la secţia 21 Jump Street, unde Jenko şi Schmidt au parte de operaţiunea vieţii lor: pleacă la liceu pentru a dejuca planurile unei reţele de traficanţi de droguri. Bineînţeles, pentru asta trebuie să se integreze şi să-şi facă prieteni printre liceeni, lucru nu tocmai uşor, căci lucrurile s-au schimbat mult în deceniul scurs de când au absolvit ei liceul.

Combinaţie ideală între comedie de acţiune cu poliţişti şi comedie cu liceeni, 21 Jump Street surprinde cu amuzantele sale comentarii despre popularitate, carieră, prejudecăţi şi prietenie şi strecoară şi câteva elemente satirice la adresa Hollywood-ului. Vezi comentariile dispreţuitoare ale superiorului celor doi poliţişti despre operaţiunile din trecut, scoase de la naftalină în prezent, o trimitere cât se poate de clară la supărătoarea încăpăţânare a Hollywood-ului de a tot reface succese cinematografice din deceniile anterioare.

Cinemagia a văzut filmul nu la o vizionare de presă, ci în weekend, într-o sală arhiplină, iar publicul nu s-a lăsat deloc greu convins să râdă la gagurile lui 21 Jump Street. Crede-ne pe cuvânt, chiar merită să dai o fugă la cinema pentru a te distra cu simpaticii Jenko şi Schmidt. Dacă îţi plac, bucură-te, căci scenariştii se gândesc deja la o continuare…

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns