MAE bulgar: Negociem de peste 20 de ani delimitarea în Marea Neagră cu România

0 76

„Bulgaria şi România au negociat privind delimitarea în Marea Neagră de mai bine de 20 de ani. Ultima rundă de negocieri, cea de-a 17-a, a avut loc în luna decembrie, la Sofia”, a spus ea.

Cherneva a spus că a 18-a rundă este programată pentru anul acesta şi va avea loc la Bucureşti.

Ea a ţinut să sublinieze că negocierile se defăşoară „într-o atmosferă de prietenie” şi că ambele părţi doresc încheierea unui acord bilateral.

„Nu considerăm acest subiect o problemă în relaţia noastră bilaterală, care e de bună vecinătate şi care se dezvoltă în contextul apartenenţei noastre comune la UE”, a mai spus ea.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, la Digi 24, că „există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială” dintre România şi Bulgaria, el explicând că este vorba de 17 kilometri pătraţi şi că vor avea avea loc discuţii cu experţi bulgari.

„În legătură cu această comunitate (comunitatea de români din Bulgaria – n.r.) va trebui să avem o discuţie politică de fond, ca de altfel şi în ceea ce priveşte unele aspecte privind, poate o să vă mire, delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina, şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal, dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri”, a declarat Diaconescu.

Ministrul a explicat că „există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state”.

„E drept, este vorba de 17 kilometri pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce, foarte rapid, astfel de lucruri nu pot fi rezolvate”, a adăugat Diaconescu.Citeşte şi:
Diaconescu: România are un litigiu privind frontiera de stat cu Bulgaria. Este vorba de 17 kilometri pătraţi de mare teritorială

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.