Moscova va prezenta în conferinţa din mai probe privind pericolul scutului american

0 105

„În mai, Ministerul Apărării va prezenta dovezi ale pericolului pe care îl reprezintă scutul antirachetă european pentru potenţialul nuclear rus. Probele vor fi prezentate într-o conferinţă internaţională organizată de minister, la care sunt invitaţi militari şi experţi din întreaga lume”, scrie publicaţia.

În opinia Moscovei, Washingtonul va fi nevoit ca după acest eveniment să găsească argumente noi pentru a justifica realizarea proiectelor sale în materie de apărare antirachetă.

Pe 3 şi 4 mai, Moscova va găzdui o conferinţă internaţională pe tema apărării antirachetă, cu scopul de a-şi prezenta din nou poziţia, şi anume că un scut instalat cu titlu unilateral va perturba echilibrul de forţe.

Situaţia planurilor Washingtonului şi NATO vizând instalarea unui sistem de apărare antirachetă în Europa rămâne complicată, lipsa unor progrese în cadrul negocierilor ruso-americane fiind evidentă, apreciază RIA Novosti. Moscova şi Washingtonul au convenit în cursul summit-ului NATO de la Lisabona, în 2010, să coopereze în domeniul apărării antirachetă europene. Însă ele nu reuşesc să se înţeleagă asupra arhitecturii viitorului sistem. În plus, Rusia a solicitat garanţii că viitorul scut nu va ameninţa potenţialul său nuclear.

În acest context, preşedintele rus Dmitri Medvedev a ameninţat pe 23 noiembrie cu instalarea în vestul şi sudul Rusiei a unor sisteme ofensive ce pot distruge instalaţiile europene ale sistemului antirachetă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.