Agenţia federală de control veterinar a suspendat temporar importurile din UE de vaci, oi, capre şi porci întrucât, în pofida răspândirii virusului Schmallenberg şi a bolii limbii albastre în UE, nu a primit informaţii detaliate din partea autorităţilor europene privind măsurile luate pentru limitarea epidemiilor şi nici rezultatele unor studii ştiinţifice pe această temă, potrivit RIA Novosti.

Rusia suspendă importurile de porci, bovine şi hrană de origine animală pentru vite din Uniunea Europeană

Agenţia şi-a exprimat îngrijorarea privind lipsa controlului asupra exporturilor din partea ţărilor UE şi încălcarea ocazională a normelor veterinare, legate de exporturile de porci în Rusia.


Măsura se referă doar la animalele destinate producţiei de carne şi nu la importurile de animale în scopul reproducerii, a precizat instituţia.

Experţii ruşi nu se aşteaptă ca restricţiile să provoace un deficit de carne sau creşterea preţurilor pe piaţa cărnii de porc din Rusia, întrucât se estimează suplimentarea producţiei interne în acest an cu cel puţin 150.000 de tone.

Importurile de porci din ţările UE asigură în medie circa 40.000 de tone de carne.

Virusul Schmallenberg, transmis de insecte, a fost identificat pentru prima oară în noiembrie anul trecut în satul Schmallenberg din Germania şi a fost depistat ulterior in Olanda, Belgia, Franţa, Marea Britanie şi Italia.

Boala este relativ benignă pentru animalele adulte, provocând febră, diaree şi reducerea producţiei de lapte, dar este periculoasă pentru femelele gestante.

Moscova suspendase deja importurile din Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia si Franţa.

Agenţia de control veterinar a anunţat totodată că va opri, de pe 26 martie, importurile de hrană de origine animală pentru bovine din UE, excepţie făcând făina de peşte şi produsele obţinute din lapte, potrivit AFP.

Decizia a fost motivată de teama răspândirii în Rusia a bolii vacii nebune (encefalopatia spongiformă bovină), precum şi de „necesitatea armonizării legislaţiei ruseşti cu cea internaţională”, a precizat agenţia rusă, fără alte detalii.

Comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht, şi cel pentru Sănătate, John Dalli, şi-au exprimat marţi „dezamăgirea profundă faţă de acest embargou disproporţionat şi nejustificat”, având în vedere că virusul Schmallenberg nu afectează porcii.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică