SUA nu au dezvăluit Rusiei informaţii despre sistemul american antirachetă

0 112

La începutul acestei luni, presa a scris că Statele Unite păreau să plănuiască să ofere Rusiei acces la „date secrete” nespecificate, posibil cu privire la viteza de ardere a versiunii modificate a rachetei de tip SM-3, care urmează să devină interceptorul de bază în cadrul sistemului american antirachetă din Europa până în 2020, relatează RIA Novosti.

„Statele Unite nu au transferat nicio informaţie secretă despre caracteristici tactice şi tehnice privind vreo rachetă sau orice alt element al scutului (antirachetă) instalat”, a declarat Riabkov pentru RIA Novosti.

Rusia se opune de mai mulţi ani unor planuri americane de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est, în Polonia, România şi Cehia.

Diplomatul a apreciat că a venit „timpul să se pună capăt speculaţiilor din Statele Unite cu privire la situaţia curentă a dialogului asupra apărării antirachetă” şi că este necesar ca negocierile să se concentreze asupra problemelor importante. „Pe lângă alte probleme de care suntem interesaţi, mai înainte vrem să ştim care sunt criteriile obiective potrivit cărora sistemul (antirachetă al) Statelor Unite şi NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei, aşa cum suntem asiguraţi constant”, a continuat Riabkov, adăugând că „încă nu există progrese în elaborarea unor asemenea criterii”.

Negocierile între Rusia şi occidentali cu privire la proiectul american de sistem antirachetă sunt blocate în urma solicitării de către Moscova a unor garanţii că proiectul nu va ameninţa securitatea Rusiei. Această problemă urmează să fie reluată în cadrul unei Conferinţe internaţionale organizată la Moscova de Ministerul rus al Apărării, iar ulterior în cadrul summit-ului NATO de la Chicago.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.