Al-Qaida îi îndemnă pe afgani să lupte împotriva trupelor occidentale

0 124

Mesajul condamnă valorile „cruciaţilor civilizaţiei profane occidentale” şi intervine în urma unei serii de acte intens mediatizate ale militarilor americani în Afganistan, inclusiv gestul unor puşcaşi marini de a urina pe cadavrele unor insurgenţi morţi. „Acest act reprezintă valorile lor”, afirmă al-Zawahiri, subliniind că „aceasta este opinia lor despre alţi oameni, în general, dar în special despre musulmani, acesta este modul în care ne tratează”, relatează CNN.

Alte evenimente care au amplificat furia musulmanilor sunt incendierea accidentală a unor exemplare de Coran de către militari americani şi atacul unui militar american care a ucis 16 civili afgani. Statele Unite au prezentat scuze pentru aceste acte.

„Onorabili afgani, calea (de urmat) este clară! (Şi anume) ori luptând sub steagul islamului şi susţinând mujahedinii, utilizându-vă braţele, limba, banii şi inima, ori veţi fi umiliţi în această viaţă şi pedepsiţi în viaţa de apoi”, afirmă liderul reţelei teroriste Al-Qaida.

Acesta este cel de al doilea mesaj lansat de al-Zawahiri în decurs de o săptămână. Într-o înregistrare pe care a făcut-o publică vineri, el i-a îndemnat pe pakistanezi să se alăture „primăverii arabe” şi să se revolte împotriva Guvernului lor, calificându-i pe liderii ţării drept „sclavi ai Americii”. Al-Zawahiri se referă la mişcarea prodemocratică din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu care a condus la îndepărtarea de la putere, în 2011, a liderilor din Tunisia, Egipt, Libia şi Yemen şi care ameninţă regimul lui Bashar al-Assad în Siria.

Ayman al-Zawahiri, în vârstă de 60 de ani, a fost desemnat lider Al-Qaida în iunie, la mai puţin de două luni după ce un comando american l-a eliminat pe Osama ben Laden într-o misiune secretă în complexul din Pakistan în care se ascundea.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.