Miliardar georgian, amendat cu 1,25 milioane de euro după ce a sponsorizat o mişcare de opoziţie

0 82

Camera de Control a finanţărilor politice a concluzionat că omul de afaceri Bidzina Ivanişvili a încălcat legea făcând o donaţie către mişcarea Visul Georgian, care se opune puterii preşedintelui Mihail Saakaşvili.

Două companii ale lui Ivanişvili au fost deja amendate cu o sumă totală de 1,5 milioane de euro în urmă cu o săptămână, pentru că au făcut donaţii către această coaliţie politică, fapt interzis de legislaţia în vigoare.

Organizaţia Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea săptămâna trecută, după interogările recente ale susţinătorilor lui Ivanişvili de către Camera de Control, emiţând ipoteza că acestea au motivaţii politice.

Instituţia a respins aceste acuzaţii.

Ivanişvili, a cărui avere este estimată la 4,8 miliarde de euro de către revista Forbes, l-a acuzat pe preşedintele Saakaşvili de comiterea unor „greşeli impardonabile”, cerându-i demisia.

În 2011, miliardarului i-a fost retrasă cetăţeania georgiană după ce s-a lansat în politică. Serviciul de stat georgian a explicat că aceasta a fost o măsură automată, Ivanişvili obţinând cetăţenia franceză.

Mihail Saakaşvili, un prooccidental, ales pentru un al doilea mandat în ianuarie 2008, după ce a ajuns la putere la sfârşitul anului 2003 în urma unei mobilizări paşnice numită Revoluţia Trandafirilor, îşi va termina mandatul în 2013.

Şeful statului şi-a văzut reputaţia pătată în ultimii ani, opoziţia acuzându-l de tendinţe autoritariste.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...