Nicolae Timofti va fi învestit în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova vineri

0 98

Depunerea jurământului se va desfăşura la Palatul Republicii, după care noul şef al statului moldovean va depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, anunţă seviciul de presă într-un comunicat. Nicolae Timofti va participa, ulterior, la o ceremonie militară protocolară, la Reşedinţa de Stat, iar vineri seara va fi oferită o recepţie de stat la Palatul Republicii, se arată în comunicat.

La ceremonia de învestire sunt invitaţi să participe, între alţii deputaţii moldoveni, judecătorii Curţii Constituţionale, membrii Comisiei Electorale Centrale, ai Guvernului, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, membrii corpului diplomatic, reprezentanţii cultelor, liderii partidelor politice, reprezentanţii minorităţilor, precizează sursa citată.


Curtea Constituţională a validat luni alegerile din 16 martie. Timofti declara, după încheierea şedinţei de luni a Curţii, că învestirea sa în funcţie va avea loc cel mai probabil vineri.

Parlamentul de la Chişinău l-a votat vineri pe magistratul Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Timofti, până în prezent preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ales cu votul a 62 de deputaţi, în condiţiile în care avea nevoie de voturile a 61 din totalul de 101 membri ai Parlamentului moldovean.

Un grup de parlamentari comunişti a depus însă, luni, la Curtea Constituţională o cerere de examinare a constituţionalităţii scrutinului prezidenţial. Timofti a declarat, după validarea alegerilor, că nu are resentimente faţă de deputaţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) care au contestat alegerea sa în funcţie. „Este o opinie a celor din PCRM, CC a contestat. Doamne fereşte, nu port pică, eu toată viaţa am rezolvat asemenea cazuri”, a spus Timofti.

Întrebat dacă va avea un mandat de patru ani, aşa cum prevede Constituţia, sau dacă va demisiona odată cu expirarea mandatului actualului Parlament, Timofti a declarat că termenul de exercitare a funcţiei „nu a fost condiţionat”. „Dacă va veni o altă guvernare, atunci vă voi răspunde”.

În ceea ce priveşte învestirea preşedintelui în funcţie, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat zilele trecute că aceasta ar putea întârzia pe motiv că este nevoie de o sincronizare a agendei deputaţilor cu cea a judecătorilor CC, a unor ambasadori, a premierului şi a preşedintelui Parlamentului.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...