Tamara Buciuceanu-Botez primește premiul Gopo pentru întreaga activitate artistică

0 132

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în 1929, la Tighina (astăzi în Republica Moldova). Figură legendară a teatrului şi filmului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a şaizeci de ani.Tamara Buciuceanu Botez

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1952), la clasa profesorului Ion Bălţăteanu, actriţa a debutat în film în 1964, în „Titanic Vals” (regia Paul Călinescu), unul dintre titlurile de referinţă ale anilor de început ai cinematografului românesc. Filmografia sa include roluri în producţii precum „Grăbeşte-te încet” (regia Geo Saizescu), „Bocet vesel” (regia Mircea Moldovan) şi „Primăvara bobocilor” (regia Mircea Moldovan). A rămas în amintirea unei generaţii întregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes „Liceenii” (regia Nicolae Corjos).


Un alt rol antologic interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez rămâne cel al moşierei Aneta Duduleanu în „Cuibul de viespi” (regia Horea Popescu, 1987), ecranizarea după piesa lui Alexandru Kiriţescu „Gaiţele”. Una dintre cele mai apreciate comedii ale cinematografului românesc, „Cuibul de viespi” reuneşte în distribuţie, alături de Tamara Buciuceanu, alte nume celebre precum Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu şi Tora Vasilescu.

Pentru rolurile emblematice în istoria filmului românesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensată cu premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în 2008, întâlnirea cu publicul după proiecţia filmului „Cuibul de viespi” fiind unul dintre cele mai emoţionante momente din istoria de zece ani a evenimentului.

Tamara Buciuceanu-Botez a jucat şi pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, Naţional, Teatrul de Comedie. Actriţa s-a remarcat în piese precum „Coana Chiriţa”, „Romeo şi Julieta”, „Cumetrele”, „Mamouret”, „Dimineaţă pierdută”.

Anul acesta, ea revine pe marile ecrane, alături de cuplul-cult al comediei autohtone Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, în filmul „Toată lumea din familia noastră” (regia Radu Jude).

Tot la ediţia de anul acesta a premiilor Gopo, scenografa Lidia Luludis, o creatoare cu o filmografie impresionantă, va primi premiul special.

Născută pe 1 aprilie 1928, Lidia Luludis este absolventă a Institutului de Arte Plastice din Bucureşti. Este unul dintre cei mai apreciaţi pictori de costume din România, colaborând la peste 40 de lungmetraje de ficţiune, printre care se numără „Alo?…aţi greşit numărul!” (1958), „Liceenii” (1986), „Un petic de cer” (1983), „Năpasta” (1982) şi „Tănase Scatiu” (1975). Pentru acesta din urmă, Lidia Luludis a primit, în 1976, premiul ACIN.

Tamara Buciuceanu-Botez se alătură, astfel, actorului Iurie Darie, care va primi premiul pentru întreaga carieră, iar asistentul de imagine Dumitru Gaiţă este celălalt cineast recompensat anul acesta cu premiul special, alături de Lidia Luludis.

Gala premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.

Gala va fi difuzată în direct şi în exclusivitate la TV pe ProCinema, online, pe www.premiilegopo.ro şi www.voyo.ro, dar şi în inima Capitalei, pe mediafaţada Cocor Media Channel. Transmisiunea de la covorul roşu, găzduită de Amalia Enache şi Mircea Solcanu, va începe la ora 19.00, în vreme ce gala, prezentată de Andi Moisescu, este programată să înceapă la ora 20.00.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...