Oficial nord-coreean, executat cu lansatorul de obuze din ordinul lui Kim Jong-un

0 52

Un adjunct al ministrului Apărării găsit beat în timpul perioadei de doliu pare că a fost executat cu un lansator de obuze, la ordinul lui Kim Jong-un, cel de al treilea fiu şi succesorul lui Kim Jong-il, mort în decembrie.

Noul lider ar fi vrut ca, în urma execuţiei, „din el să nu mai rămână nicio urmă, nici măcar un fir de păr”, scrie cotidianul sud-coreean în ediţia de joi. Un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Unificării a calificat informaţia ca „plauzibilă”, subliniind că Phenianul a „spus clar că cei care încalcă perioada de doliu vor fi pedepsiţi”, relatează The Independent în ediţia online.

Potrivit cotidianului sud-coreean, care atribuie informaţia despre epurare unei surse guvernamentale, regimul nord-coreean a pus această ameninţare în aplicare tocmai pentru a demonstra autoritatea „liderului suprem” Kim Jong-un. Noul lider de la Phenian, în vârstă de până în 30 de ani, ar fi ordonat unor oficiali să „se debaraseze” de zeci de ofiţeri şi oficiali civili. Cei găsiţi vinovaţi de infracţiuni începând de la starea de ebrietate şi până la hărţuire sexuală se pare că au fost executaţi.


Unii experţi discută dacă Kim Jong-un ar fi dat ordinele personal sau dacă ar fi transmis doar sugestii unor oficiali de rang inferior. „Mă îndoiesc că Kim Jong-un ar fi controlat totul în mod direct”, a declarat Kim Tae-woo, preşedintele Institutului pentru Unificarea Naţională a Coreei. „Kim Jong-un trebuie să fie foarte atent”, având în vedere că urmează să îşi impună controlul asupra unor ofiţeri care sunt mult mai bătrâni şi mai experimentaţi decât el, a adăugat Tae-woo, un cunoscut expert militar.

„Vrea să îi elimine pe acei generali care îi stau în cale”, este el de părere, dar este nevoit să facă acest lucru prin intermediul unei „mici clici de generali” care consideră loialitatea faţă de acesta, în calitate de lider necontestat, drept esenţială pentru propria lor supravieţuire şi pentru supravieţuirea regimului.

Informaţia este publicată în contextul în care Phenianul se pregăteşte să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune luna viitoare, marcând 100 de la naşterea lui Kim Il-sung. Ea nu reprezintă o surpriză pentru analişti de la Seul, care notează că deşi Kim Jong-un a efectuat aceste epurări imediat după preluarea puterii de la tatăl său, el nu este considerat nici pe departe la fel de puternic ca Kim Jong-il, o posibilă motivaţie să acţioneze rapid pentru îmlăturarea oricărui semn de disidenţă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...