Ştefan Bănică a câştigat procesul cu TVR Media şi va primi 5.000 de lei cu titlul de despăgubiri

0 88

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis, vineri, recursul lui Ştefan Bănică împotriva TVR Media S.R.L., generat de reproducerea, distribuirea şi comercializarea, cu nerespectarea legislaţiei privind drepturile de autor şi drepturile conexe, a DVD-ului „Momente de aur – Ştefan Bănică” din colecţia „Maeştrii comediei”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii cântăreţului Ştefan Bănică Jr.

„Prin Decizia nr. 2175/23.03.2012, pronunţată în dosarul nr. 9582/3/2008, judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia I Civilă, Înalta Curte a hotărât admiterea recursului şi modificarea deciziei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, dispunând majorarea despăgubirilor pe care TVR Media S.R.L. trebuie să le plătească domnului Ştefan Bănică, moştenitorul maestrului Ştefan Bănică Sr”, se spune în comunicat.

Astfel, Înalta Curte a obligat TVR Media S.R.L. la plata către Ştefan Bănică a sumei de 4.943,70 de lei cu titlu de despăgubiri. Totodată, instanţa a obligat TVR Media la plata sumei 5.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, menţinând alte dispoziţii anterioare, potrivit aceleiaşi surse.

Hotărârea este irevocabilă, iar considerentele ei nu au fost încă redactate.

„Dincolo de cuantumul sumei, această hotărâre trebuie să genereze conştientizarea de către cei care încalcă legislaţia privind drepturile de autor şi drepturile conexe a faptului că artiştii nu pot fi nesocotiţi. Este o parte dintr-un amplu demers care să susţină drepturile artiştilor în faţa celor care urmăresc obţinerea unor beneficii facile de pe urma muncii acestora”, se mai spune în comunicatul transmis de reprezentanţii lui Ştefan Bănică.

Pe de altă parte, contactat de MEDIAFAX, Andrei Enescu, director general TVR Media, a declarat că nu a primit oficial decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a cunoaşte motivaţia instanţei. „Vom respecta decizia instanţei”, a mai spus Andrei Enescu.

El a precizat că TVR Media nu a contestat niciodată că lui Ştefan Bănică Jr i se cuvine o remuneraţie, ca urmare a reproducerii pe suport DVD a operei lui Ştefan Bănică Sr.

„Noi am făcut un DVD pe care l-am inclus într-o colecţie şi urma să-i plătim lui Ştefan Bănică Jr remuneraţia cuvenită pentru multiplicarea respectivului DVD”, a spus Andrei Enescu. El a precizat însă că Ştefan Bănică Jr nu a fost de acord cu suma pe care urma să i-o plătească TVR Media, fapt pentru care a acţionat societatea în instanţă.

Într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de TVR Media, se precizează că, în anul 2008, SC TVR Media SRL a fost chemată în judecată de Ştefan Bănică Jr. în calitatea sa de moştenitor al lui Ştefan Bănică Sr, „pentru plata sumei de 30.000 euro cu titlu de despăgubiri”.

„SC TVR Media SRL îşi exprimă satisfacţia faţă de soluţia pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma judecării recursului şi apreciază că soluţia reflectă realităţile economice ale pieţei româneşti de referinţă. Prin soluţia irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au acordat reclamantului Ştefan Bănică Jr. despăgubiri în sumă de 4.943,70 lei. Suma de 4.943,70 lei subliniază pe de o parte disproporţia evidentă dintre pretenţiile băneşti ale reclamantului, Ştefan Bănică Jr. şi remuneraţiile generate de piaţa home video românească, iar pe de altă parte reflectă corectitudinea sumelor estimate cu titlu de remuneraţii de SC TVR Media SRL în cursul negocierilor cu Ştefan Bănică Jr.„, se mai spune în comunicatul TVR Media.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...