fbpx

Fostul şef al KGB Leonid Tibilov, ales preşedinte al Osetiei de Sud

0 118

„Leonid Tibilov este considerat ales în postul de preşedinte al republicii Osetia de Sud”, a declarat preşedinta Comisiei electorale, Bela Plieva, citată de agenţia rusă RIA Novosti.

Contracandidatul lui Tibilov, delegatul pentru drepturile omului din republica autoproclamată, David Sanakoev, în vârstă de 35 de ani, a obţinut 42,65 de procente, conform acestor rezultate.

Rata de participare a fost de 71,26 la sută, conform aceleiaşi surse, la acest scrutin care trebuie să pună capăt unei crize politice de mai multe luni.


Leonid Tibilov, în vârstă de 60 de ani, s-a clasat pe primul loc şi la primul tur de scrutin, desfăşurat la sfârşitul lui martie.

Format, potrivit RIA Novosti, la şcoala KGB din Minsk (Belarus) în perioada sovietică, el are gradul de general şi a fost ministru al Securităţii Statului în Osetia de Sud – şeful KGB local – în anii ’90.

Aceste alegeri au loc după anularea scrutinului din 27 noiembrie câştigat de opozanta Alla Djioeva în faţa unui candidat ales de „preşedintele” în exerciţiu Eduard Kokoiti cu acceptul Kremlinului.

După invalidarea votului, opozanta a preluat conducerea mişcării de contestare, marcate de zece zile de manifestaţii.

În februarie, ea a fost spitalizată după ce, potrivit susţinătorilor ei, a fost lovită de poliţiştii veniţi să o aresteze. Djioeva era acuzată că vrea să organizeze o lovitură de stat.

Ea nu a candidat la noile alegeri şi urmăririle demarate împotriva ei au fost, pentru moment, abandonate.

Acel scrutin, invalidat oficial pentru nereguli, a fost considerat un revers pentru Rusia, care a instalat trupe şi a plasat sub protecţia sa Osetia de Sud, precum şi un alt teritoriu separatist georgian, Abhazia, după războiul ruso-georgian din august 2008.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.