fbpx

Carpatica speră să revină pe profit după trei ani de pierderi

0 89

Banca Comercială Carpatica (BCC), con­trolată de omul de afaceri Ilie Cara­bulea din Sibiu, estimează pentru acest an un profit de 17 mil. lei (3,9 mil. euro), cal­culat conform standardelor interna­ţio­nale de raportare (IFRS), după ce în pre­cedenţii trei ani a înregistrat pierderi, conform zf.ro.

Carpatica a consemnat anul trecut pier­deri de aproape 32 mil. lei (7,5 mil. euro), în 2010 de 154,4 mil. lei (36,6 mil. euro), iar în 2009 de 21,1 mil. lei (5 mil. euro), ca urmare a pro­vizioa­ne­lor consti­tuite pentru creditele neper­formante.

Până la începutul aces­tui an, Car­pa­tica a calculat rezultatele luând în con­si­de­rare standardele de ra­portare locale (RAS). Din acest an, toate băncile uti­li­zea­ză standardele interna­ţio­nale de raportare finan­ciară (IFRS).

Pentru acest an, con­du­cerea băn­cii es­ti­mea­ză ve­ni­turi to­ta­le de 531 de milioa­ne de lei (121,4 mil. euro) şi chel­tuieli totale de 514 mil. lei (117,5 mil. eu­ro), potrivit proiec­tu­lui de buget de ve­ni­turi şi chel­tu­ieli care ur­mează să fie vo­tat de ac­ţio­nari în­tr-o AGA pro­gra­ma­tă pen­tru 26 aprilie.

Veniturile de anul tre­cut, calcu­late pe RAS, au scăzut cu pes­te 19%, la 603,9 mil. lei (142,5 mil. euro), iar cheltuielile au coborât cu aproape 30%, la 635,9 mil. lei (150 mil. euro).

„Strategia Băncii Comerciale Carpa­tica pentru anul 2012, asumată de Direc­torat, are ca obiectiv principal atin­gerea echilibrului între profitul ope­ra­ţional şi pierderile din provizioane”, se ara­tă în ra­portul Directoratului pentru anul trecut.

Banca estimează o creştere de 63% a cre­ditelor noi acordate persoanelor juri­dice pe segmentul corporate şi IMM, de la 67,5 mil. euro în 2011 la 110 mil. euro în 2012.

„Se urmăreşte de asemenea alocarea unui coordonator vânzări IMM pentru fiecare regiune, strategie care are ca scop o distribuţie uniformă a rezultatelor din reţea, un timp de răspuns mai scurt la so­lici­tările reţelei, sus­ţi­ne­rea de către coordonatori a aplicaţiilor în comitetele de credite, dar şi o plani­fi­ca­re mai bună a activităţii re­lationship managerilor IMM şi a şefilor de agen­ţii”, se arată în raport.

Creditele noi acor­da­te persoanelor fizice ar ur­ma să avanseze cu 30%, la 17 mil. euro, după ce anul trecut banca a acor­dat credite de 13 mil. euro.

Totodată, conducerea băncii crede că numărul de carduri de debit va urca cu 37%, la 32.900, şi cel de POS-uri la co­mer­cianţi va avansa cu 14%, la 400. La fina­lul anului trecut, Carpatica avea 24.000 de carduri de debit şi 352 de POS-uri.

Banca a programat pentru acest an in­vestiţii de 7,8 mil. lei, bani din care 3,1 mil. lei vor fi distribuţi către proiecte şi soluţii informatice.

La finalul anului trecut, Banca Comercială Carpatica avea active totale de 3,78 mld. lei, mai mari cu 29% faţă de anul 2010. Cota de piaţă la sfârşitul anului trecut a fost de 1,07%, potrivit băncii.

Totodată, banca deţinea o reţea de 155 de unităţi, formată din 57 sucursale, 83 de agenţii şi 15 puncte de lucru.

Carpatica este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, care deţine indirect aproape 46% din acţiuni. În nume propriu controlează 41,29%, iar prin Atlassib mai are 4,55%. Unul dintre partenerii de afaceri ai acestuia, Corneliu Tănase, are 11,22% din acţiuni. Acţionarii Carpatica au adus în ultimii ani peste 120 mil. lei la capitalul băncii pentru a acoperi pierderile, iar în prezent capitalizarea totală este de 171 mil. lei.

Carabulea a purtat anul trecut negocieri cu un fond de investiţii britanic, AnaCap, interesat să intre în acţionariat, dar cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.