capusa

Numărul sibienilor ajunși la Spital cu mușcături de căpușe a ajuns acum la 36 de la începutul lunii martie și până în prezent.capusa

Sibienii îngroașă numărul persoanelor care au fost mușcate de căpușe în ultima perioadă. Numai ieri la Spitalul Județean Sibiu au sosit șapte persoane ce au fost mușcate de căpușe. ”Este vorba de șapte pacienți cu vârste cuprinse între 47 și 64 de ani. Aceștia sunt din Șura Mare, Șelimbăr, Rășinari, Sibiu și Dej. Toți au primit îngrijiri medicale adecvate, dar nu au fost internați”, a explicat Decebal Todăriță, purtător de cuvânt la Spitalul Județean Sibiu.

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, la nivelul întregii ţări, anul trecut au fost confirmate 861 de cazuri de boală Lyme, care apare ca urmare a înţepăturii de căpuşă, cu 52 la sută mai multe decât în 2010, pe primul loc clasându-se Sibiul (362 de cazuri), urmat de judeţul Harghita (71 de cazuri) şi judeţul Iaşi (49 de cazuri).

Totodată, conform reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Sibiu, căpuşele se găsesc de obicei în iarba înaltă şi pe blana animalelor, cele mai multe cazuri apărând primavăra şi vara, dar şi spre toamnă, iar înmulţirea lor ţine şi de modificările în utilizarea pesticidelor.

“Calea de a infecta o nouă «gazdă» este contactul fizic. Căpuşele nu sar, nu zboară, dar se ataşează de corpul victimei. Înmulţirea exagerată şi răspândirea căpuşelor pe arii tot mai extinse, ajungând din zonele împădurite, până în grădinile din spatele locuinţelor, a fost generată de o serie de factori, incluzând modificările în utilizarea pesticidelor, înmulţirea explozivă a populaţiilor de animale sălbatice, comerţul internaţional intensiv cu animale şi dezvoltarea zonelor suburbane”, a declarat dr. Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu.Potrivit aceleiaşi surse, pentru prevenirea infestării cu căpuşe se recomandă deparazitarea periodică a câinilor, a pisicilor sau a altor specii de animale (oi, capre, porci), întreţinerea corectă a pajiştilor naturale prin defrişări, dezinsecţii periodice în zonele cu vegetaţie abundentă din oraşe şi prin evitarea zonele împădurite sau cu vegetaţie înaltă în perioada caldă a anului.

Comentariul meu

Lasă un răspuns