RCS&RDS nu mai difuzează Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV pe platforma de satelit Digi

1 107

Anunţul a fost făcut de RCSRDS printr-un comunicat difuzat joi seară şi în noaptea de joi spre vineri, pe Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii.

Potrivit respectivului anunţ, „RCSRDS nu mai difuzează pe satelit posturile Antena 1 şi Antena 3. RCSRDS nu poate accepta să plătească peste şapte milioane de euro pe an, sumă solicitată de Antena Group pentru difuzarea prin satelit a canalelor Antena 1 şi Antena 3”.

RCSRDS precizează că cele două posturi au fost declarate în mod repetat ca fiind libere la retransmisie, potrivit principiului „must-carry” din legislaţia audiovizualului, chiar de către reprezentanţii Antena Group.


Într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX, RCS RDS a anunţat însă că, din data de 20 aprilie 2012, nu va mai transmite pe platforma sa de satelit nici Euforia TV, alături de Antena 1, Antena 3.

„RCS RDS îşi anunţă abonaţii serviciilor de televiziune prin satelit, că din data de 20 aprilie 2012, nu mai poate transmite programele Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV. Antena Group, proprietarul celor 3 posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit şi, ca urmare, RCS RDS a fost obligat să întrerupă difuzarea lor. RCS RDS nu poate accepta să platească peste 7 milioane de Euro pe an, suma solicitată de Antena Group în cadrul unei somaţii trimise cu doar câteva săptămâni în urmă, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, între care Antena 1 si Antena 3, pe care chiar reprezentanţii Antena Group le-au declarat în mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry)”, se spune în comunicatul RCSRDS.

Totodată, RCSRDS consideră Antena Group „integral responsabilă pentru privarea abonaţilor Digi TV prin satelit de posibilitatea de a urmări Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV”.

„Antena Group nu a acceptat nici prelungirea datei limită a somaţiei, ameninţând cu recurgerea la acţiuni legale, inclusiv plângeri penale. Considerăm că, în acest mod, Antena Group plasează interesele grupului mult deasupra interesului telespectatorilor care doresc să urmărească aceste canale şi că responsabilitatea pentru privarea abonaţilor Digi TV de posibilitatea de a le urmări revine integral Antena Group. Totodată, ne asigurăm abonaţii că pentru noi, interesul lor primează şi că în ceea ce ne priveşte, avem întreaga disponibilitate pentru a introduce în grila Digi TV, programe de interes pentru publicul larg”, spune RCSRDS.

În plus, RCSRDS precizează că „abonaţii serviciilor de televiziune prin cablu nu sunt şi nu vor fi afectaţi de această situaţie, programele Antena Group fiind difuzate în continuare în toate pachetele de televiziune prin cablu”.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Antena Group nu a prezentat un punct de vedere oficial cu privire la decizia RCSRDS de a scoate de pe platforma sa de satelit Antena 1 şi Antena 3.

RCSRDS a scos televiziunile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de joi spre vineri, fără aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), compania de telecomunicaţii înştiinţând însă joi, la ora 19.00, Consiliul cu privire la intenţia sa.

„Platformele DTH (de satelit, precum Digi, deţinută de RCSRDS, n.r.) nu intră sub incidenţa articolului 82 din Legea audiovizualului, respectiv a principiului «must carry». Ele constituie excepţia de la acest articol. Singura problemă în raport cu CNA este că RCSRDS nu a obţinut aprobarea modificării avizului de retransmisie. RCS ne-a făcut o înştiinţare aseară (joi seară, n.r.) la ora 19.00, iar la ora 24.00 şi-a modificat oferta scoţând canalele Antena Group. Vom analiza această situaţie”, a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, un operator de cablu trebuie să aibă aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru modificarea grilei sale de programe. Astfel, este de aşteptat ca RCSRDS să fie sancţionat de CNA pentru scoaterea televiziunilor Antena 1 şi Antena 3 de pe platforma de satelit Digi.

Articolul 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului prevede că „Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului”.

Pe de altă parte, însă, articolul 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul „must carry”, nu se referă şi la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cablişti. Astfel, Antena 1, Antena 3 şi Euforia sunt obligatorii la retransmisie pentru cablişti doar în reţelele lor de cablu, nu şi în cele de satelit, astfel CNA nu poate impune RCSRDS să reincludă cele trei televiziuni pe platforma de satelit Digi.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. marius scrie

    Nici o pierdere!

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.