Rata anuală a inflaţiei atinge un minim istoric în ultimii 23 de ani

106

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că în luna aprilie rata anuală a inflaţiei a coborât la 1,8 la sută. Nivelul înregistrat reprezintă un nou minim al ultimilor 23 de ani.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 1,8% în aprilie 2012, de la 2,4%, nivel consemnat în luna martie 2012, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform datelor INS, nivelul inflaţiei înregistrat în luna aprilie reprezintă un nou minim al ultimilor 23 de ani.

În luna aprilie, preţurile s-au majorat cu 0,07% faţă de luna precedentă, pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,11% şi scumpirii produselor nealimentare cu 0,17 procente, dar şi în urma creşterii tarifelor la servicii cu 0,17%. Dintre alimente cea mai mare creştere a fost înregistrată la ouă, de peste 16%. Cartofii s-au ieftinit cu 3,6%, în cazul celorlalte alimente care au înregistrat scăderi preţurile fiind mai mici cu sub 1%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele patru luni din 2012 a fost de 0,4%, faţă de nivelul de 0,7% consemnat în perioada similară din 2011.  Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România estimau, în cadrul unui sondaj intern, că rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 2,2% în luna aprilie 2012, estimările variind între 2 şi 2,5%.

Banca Naţională a României a ridicat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marţi că prognoza privind inflaţia din acest an rămâne la 3,2% şi că majorările salariale din sectorul public vor avea un impact marginal, de 0,2-0,3%, asupra inflaţiei.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.