Final de FESTIVAL – ZIUA A X-A FITS 2012: GALERIE FOTO

148

Pentru că în sfîrșit au fost zile frumoase, ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a scos în stradă mii de sibieni. Pietonala Nicolae Bălcescu și zona centrală au fost un furnicar întreaga zi. Nu mai puțin de patru spectacole au fost programate în stradă. Am avut o Paradă barocă cu Die Aristokraten (Germania), două reprezentații ale aceluiași spectacol, La înălțimeCirco Improvviso (Italia), cei de la Italento cu Grație în mișcare și Culori în mișcare cu Da Motus (CHE). Din primele două am surprins imagini. Cei de la Circo Improvviso au bucurat copiii și adulții cu o întreagă grădină zoologică pe picioroange, toate animalele sau insectele fiind aduse la viață de o singură persoană.

La Teatrul Gong am văzut Telefonul, un spectacol al Asociației IF…/DACĂ… pentru femei, în regia Lianei Ceterchi și a Roxanei Guttman. Deși avea la bază idei majore pentru lumea contemporană: însingurarea individului, ratarea destinului, necesitatea de a salva natura, spectacolul nu m-a convins. Cam mult Michael Jackson, Adele, deși îmi place muzica lor, nu agreez ideea de a lăsa o melodie să ruleze integral cu actorul care stă pe scenă și pare a spune: auziți?! Asta vreau să spun și eu! Altfel, Roxana Guttman a dovedit o mare ușurință în a transpune stările diferite ale personajului său.

N-aș vrea să vorbesc foarte mult despre Ultima zi a tinereții, spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca”, premiat anul acesta de către UNITER, pentru Cel mai bun spectacol. Sînt convinsă că mulți dintre dumneavoastră vor merge să îl vadă în stagiunea următoare și vă las surpriza descoperirii lui. „Ultima zi a tinereții“ este o adaptare după romanul „Cronica incidentelor unei iubiri“ al autorului contemporan polonez Tadeusz Konwicki, semnată și regizată de către regizorul rus Yuri Kordonsky. Acțiunea are loc în anul premergător celui de-al Doilea Război Mondial, un timp animat de neliniști. Decorul este minimalist dar extrem de inspirat. Dragoș Buhagiar, recreează o pădure și un rîu în spațiul limitat al scenei, senzațiile vizuale date de acestea sînt deosebite. În distribuție: Marian Râlea, Alexandru Malaicu, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Constantin Podu, Ofelia Popii, Iulia Popa, Serenela Mureșan, Cristian Stanca.

Am încheiat seara cu cea de-a doua reprezentație din cadrul FITS 2012 a spectacolului Absolut!, regizat de către Alexandru Dabija la Teatrul ACT. A fost o surpriză plăcută să văd pusă în scenă povestirea lui Ion Creangă, Ivan Turbinca. Marcel Iureș a fost minunat în acest one-man-show, a stîrnit hohote de rîs aproape non-stop prin modul în care a interacționat cu publicul sau a interpretat pe rînd numeroasele personaje ale povestirii. L-am văzut transpunîndu-se cu ușurință în rolul povestitorului sau cel al soldatului Ivan, al Sfîntului Petru și al lui Dumnezeu întîlniți la capăt de pod (cred că ar fi putut interpreta la fel de bine și podul), în rolul Tălpii Iadului, al Morții și a tuturor celorlalte personaje mărunte și amuzante ale spectacolului.

La fel ca în fiecare an, la miezul nopții cerul Sibiului a fost luminat de artificii iar străzile au fost invadate de o mare de oameni. Așteptăm ediția XX a Festivalului Internațional de Teatru!

[wpg_thumb]

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.