Cele mai bune cărți de citit stând cu burta la soare

193

Raymond Chandler, unul dintre cei mai celebri autori de romane poliţiste, se numără astfel printre scriitorii recomandaţi spre a fi citiţi în această vacanţă de vară, conform unui articol publicat de huffingtonpost.com.

Cartea „Adio, iubito/ Farewell, My Lovely” (1940), a lui Raymond Chandler, a apărut în limba română la editura Nemira, în anul 2010. Cartea prezintă povestea lui Moose Malloy, care, cu opt ani înainte, trăia cel mai frumos vis: urma să o ia în căsătorie pe răpitoarea roşcată Velma. Însă planurile lor sunt zădărnicite de acuzaţiile de jaf armat, susţinute de probe înscenate cu abilitate. După ispăşirea pedepsei, Malloy este din nou liber şi prima sa dorinţă este de a o reîntâlni pe Velma. Dar, într-o zi caniculară, îl întâlneşte întâmplător pe Marlowe, care se oferă să-l ajute. Târât dintr-o speluncă în alta, în căutarea Velmei, Marlowe ajunge să se confrunte atât cu gangsteri periculoşi, gata oricând să tragă fără să pună întrebări, cât şi cu poliţişti corupţi.

O altă carte bună de luat în sacoşa de plajă în această vară este „Un plan simplu/ A Simple Plan”, de Scott Smith. Apărută în limba română în 2007, la editura Rao, „Un plan simplu” este o carte despre oamenii buni care fac uneori lucruri rele. Doi fraţi şi un prieten găsesc patru milioane de dolari într-un avion prăbuşit. Pilotul este mort. Nimeni nu caută banii. Ca să-i păstreze, nu trebuie decât să aştepte. Totul părea atât de simplu. Dar din clipa în care acest plan este pus în mişcare, ordonata viaţă a lui Hank Mitchell scapă cu desăvârşire de sub control, aruncându-l într-un tăvălug de înşelătorii, trădări şi şantaje, un haos total, care îl împinge spre ceva ce nu şi-ar fi imaginat vreodată: crime înfăptuite cu sânge rece.

Şi volumul „Orfani în Brooklyn/ Motherless Brooklyn” (1999), de Jonathan Lethem, apare pe lista cărţilor recomandate să fie citite în acest an în vacanţa de vară. Cartea a apărut şi în limba română, la Editura Leda, în traducerea Irinei Negrea. Declarat „cel mai bun roman al anului 1999” de The New York Times, volumul spune povestea lui Lionel Essrog, măscăriciul Brooklynului, un orfan pe care impulsurile sindromului Tourette de care suferă îl fac să masacreze limba engleză în cele mai surprinzătoare şi originale moduri. Împreună cu trei veterani de la Orfelinatul pentru băieţi St Vincent, el munceşte pentru agenţia de detectivi a măruntului mafiot Frank Minna. Însă când Frank este înjunghiat mortal, lumea lui Lionel este zgâlţâită din temelii.

Cartea „Străinii din tren/ Strangers on a Train„, de Patricia Highsmith, apărută în limba română în 2004, la editura Litera, se regăseşte pe aceeaşi listă a recomandărilor de vacanţă. Filmul realizat în 1959 de Alfred Hitchcock după acest volum a propulsat-o pe Patricia Highsmith la statutul de scriitoare prolifică de ficţiune neagră.

Alte titluri recomandate a fi citite în vacanţa de vară, sunt: „Batman: The Dark Knight Returns” de Frank Miller (1986), „The Engagement” de Georges Simenon (1933), „Nightmare Alley” de William Lindsay Gresham (1946), „Savage Night” de Jim Thompson (1953), „F is for Fugitive” de Sue Grafton (1989), „Broken Harbor” de Tana French (2012).

Acestora li se adaugă volumul „The Twenty-Year Death”, lansat anul acesta de Ariel S. Winter, scriitorul care recomandă cărţile pentru a fi citite pe plajă, în publicaţia huffingtonpost.com.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.