fbpx

Turul Ciclist al Sibiului 2013 aduce rutieri celebri în România

0 93

Franco Pellizotti, Davide Rebellin şi Michael Rasmussen se vor alinia la startul ediţiei din acest an. Competiţia a urcat la categoria UCI 2.1.

Una dintre cele mai spectaculoase competiții sportive ale anului va fi Turul Ciclist al Sibiului 2013, care va aduce la start nume mari ale ciclismului european printre care Franco Pellizotti (Androni Giocatolli), Davide Rebellin (CCC Polsat) şi  Michael Rasmussen (Christina Watches-Onfone).

Iubitorii ciclismului vor putea vedea la lucru în acest an ciclişti ale căror performanţe au făcut şi fac în continuare istoria acestui sport. Unul dintre ei este campionul Italiei în 2012, Franco Pellizotti, specialist în căţărări, care şi-a mai înscris în palmares şi alte competiţii prestigioase: victorii în clasamentul pe puncte al Turului Paris-Nice 2007, în Memorialul Marco Pantani 2007 şi în Săptămâna ciclistă internaţională Bartali 2005 (asta fără a menţiona numeroasele clasări pe podium şi victoriile de etapă).

Un alt sportiv de mare performanţă este cățărătorul Michael Rasmussen, de două ori câștigător al tricoului King Of the Mountain în Tour de France (2005 și 2006) şi o clasare pe podium (locul 3) în clasamentul general al Turului Chinei 2012. Rasmussen a mai bifat 5 victorii de etapă în Tour de France și Vuelta Espana, victorie de etapă în Turul Maltei 2012 și Turul Serbiei 2011 și locul 2 în clasamentul general, 9 etape în tricoul galben al Tour de France, victorii de etapă în Vuelta Catalunya și Dauphinee Libere.

Spectatorii îl vor putea vedea şi pe Davide Rebellin, care deține recordul de a fi câștigat în același an (2004) Amstel Gold, La Flèche Wallonne și Liège-Bastogne-Liège (triplu record egalat de Philippe Gilbert doar în 2011 în versiune italiană). Rebellin a câștigat o medalie de argint la Olimpiada de la Beijing 2008, după care a fost semnalat pozitiv la un test anti-doping la începutul anului 2009 și deposedat de medalie și rezultat. După doi ani de suspendare, Rebellin a câștigat în 2012 cu echipa Miche-Guerciotti competiţiile Tre Valli Varesine și Trofeo Melinda.

Ca urmare a urcării în acest an la categoria UCI 2.1, Turul Ciclist al Sibiului 2013 mai poate admite la start doar de la echipe naţionale şi continentale în sus. Noutăţile acestui an sunt reprezentate de participările următoarelor echipe: Androni Giocattoli Venezuela, echipă pro-continentală înregistrată în Italia, care a participat cu wild-card și în competiții UCI Pro Tour, apoi echipa daneză continentală Christina Watches-Onfone şi CCC Polsat Polkowice, o altă echipă pro-continentală care a câștigat o serie impresionantă de trofee în 2012.

Nu mai puţin de 18 echipe au expediat formularele de participare până în prezent:  Tuşnad Cycling Team – România, Naţionala României, Androni Gicattoli   –   Italia, CCC Polsat – Polonia, Christina Watches-Onfone – Danemarca, Team Gourmetfein Simplon –  Austria, Differdange Magic Sportfood – Luxemburg, Froy Bianchi – Norvegia, ISD Continental Team – Ucraina , Kolss – Ucraina , LKT Brandenburg  – Germania, Chrobry Felt Glogow – Polonia, Naţionala Cehiei, Naţionala Serbiei, Naţionala Slovaciei, SP Tableware – Grecia, Utensilnord Continental Pro Cycling Team – Ungaria, Team Verandas Willems CC Chevigny – Belgia.

Turul se va desfășura între 11 și 14 iulie și va avea cinci etape: două etape, două semi-etape şi un prolog. Prologul va avea loc joi 11 iulie sub formă de contratimp individual și se va desfașura în mod tradițional pe străduțele înguste și pavate cu piatra cubică din centrul istoric al Sibiului, sub ochii publicului care va putea sa-și încurajeze favoriții în direct. Traseul prologului va avea 2,7 km și va șerpui de la start din Piata Mică pe sub bolta de la Turnul Sfatului, pe langa zidul Cetății, prin Piața Mare, pe Mitropoliei, Poștei și apoi pe Spinarea Câinelui, pe sub contraforții gotici ai Bisericii Evanghelice, prin Piața Mică iar finishul va fi în Piața Mare.

Etapa 1 va avea loc vineri 12 iulie și va avea 145 km: startul din Sibiu înspre Nocrich și Agnita pe Valea Hârtibaciului, apoi caravana se va îndrepta spre Centru Geografic al României,apoi printre coline spre sud prin Cincu și Voila, după care va ieși pe E 68 pe firul Oltului, pe sub culmile Masivului Făgăraș, înspre Arpașu de Jos. De la intersecția cu DJ 7C, caravana va vira spre Cârțișoara iar cilicștii vor avea de înfruntat ascensiunea extrem de dură pe Transfăgărășan până la Balea Lac (2034 m altitudine).

Etapa 2 se desfășoară sâmbătă 13 iulie și va avea 183 km: cicliștii vor porni din Sibiu, vor trece prin Șelimbăr, Veștem, Bradu, Avrig și vor continua apoi pe E 68 pe șoseaua care se strecoară printre râul Oltul și lanțul Făgărașilor până la Ucea de Jos, de unde vor părăsi drumul european înreptându-se spre Orașul Victoria, apoi pe podișul de sub Vârful Moldoveanu spre Drăguș și Sâmbăta de Sus, pe lângă complexul Mănăstirii Sâmbăta (ctitorită de Constantin Brâncoveanu). Caravana va face o buclă apoi prin Lisa și va reveni al drumul european în Voila reîntorcându-se pe firul Oltului înspre Sibiu. Inainte de Șelimbăr caravana ca coti spre Cisnădie, Cisnădioara, de unde, pe sub dealul dominat de bazilica romanică va continua spre cățărarea de la Dealul Cucului. Aceasta este doar un mic semn al asecnsiunii care va urma apoi pe serpentinele ce duc la Păltiniș, la 1450 m altitudine.

Semi etapele  3A și 3B au fost programate ambele în 14 iulie. Mai întâi se va desfășura semi-etapa 3A sub forma unui al doilea contratimp individual de 12,5 km. Concurenții vor lua startul din Cisnădie, din piațeta de lângă biserica fortificată, vor trece prin Cisnădioara și vor reveni spre Sibiu, cu finishul la Muzeul Civilizației Populare din Dumbrava Sibiului. Semi-etapa 3B va avea 146,8 km și va porni din Sibiu spre Poplaca, Orlat, Cristian, va ieși în E 68 până la Săliște după care cicliștii vor începe să urce pantele munților spre Tilișca, Rod, Poiana Sibiului până la Jina (1006 m), după care vor avea de străbătut o coborâre extrem de dificilă pe o serie de serpentine foarte strânse pentru a intra apoi pe Șoseaua Transalpină, pe care o vor străbate înspre nord, spre Săsciori. De aici traseul cotește spre Câlnic, pe sub cetate, ieșind în E 68 la Miercurea Sibiului. În final caravana va merge întins înapoi la Sibiu pentru finishul din Piața Mare din fața publicului și a tribunei oficiale.

Turul Ciclist al Sibiului 2013 este o competiţie de şosea afiliată la Uniunea Ciclistă Internaţională de la Geneva la categoria 2.1 şi este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu. Turul Ciclist al Sibiului 2013 are premii de peste 29.000 de  euro şi pune în joc 521  puncte UCI.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.