Ora de Sibiu
Știri in direct

Natura 2000: potenţial real de dezvoltare a turismului şi a agriculturii ecologică pe Valea Hârtibaciului

128

Rezultatele studiului socio-economic din zona Podişul Hârtbaciului-Târnava Mare-Olt, finalizat la începutul anului 2013, subliniază importanţa existenţei unei arii protejate pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

Agricultura ecologică şi turismul (ecoturismul şi agroturismul) sunt, în opinia respondenților, soluţii reale pentru revigorarea zonei. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului POS MEDIU, co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională – „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”.

Principalele activităţi economice (agricultura, silvicultura, creşterea animalelor, comerţul) nu reuşesc să aducă venituri suficiente pentru a le asigura locuitorilor un trai decent, se arată în acest studiu. Problemele identificate- şomajul, nivelul de educaţie, infrastructura insuficientă, migrarea populaţiei, pot crea cadrul pentru o altfel de perspectivă.

„Prin sprijinirea autorităţilor locale şi a antreprenorilor pe direcţia activităţilor economice legate de natură, vom avea în viitorul imediat o zonă mai bogată”, a declarat Maria Mihul, managerul proiectului. „Ariile protejate Natura 2000 dau valoare zonei şi o fac mult mai atractivă pentru turişti, dar şi pentru investitori şi consumatori responsabili de produse sănătoase. Prin activităţile noastre, dorim să încurajăm realizarea altei imagini a acestei zone, în care oamenii pot trăi mai bine, în armonie cu natura”, a adăugat Maria Mihul.

Studiul, efectuat de Gallup Romania în perioada 21 mai-29 iunie 2012, pe 4.400 de gospodării şi 591 de firme şi agenţi economici, realizează o radiografie a potenţialului uman, socio-economic şi natural, care poate sta la baza beneficiilor datorate existenţei ariei protejate Natura 2000.

Proiectul „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”, desfăşurat pe trei judeţe, Braşov, Sibiu şi Mureş, este implementat de WWF-România, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Agenţia Regională pentru Protectia Mediului Sibiu Regiunea 7 Centru şi Asociaţia Ecotur Sibiu.

 

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...