Bugetul Consiliului Judeţean pe 2013 este cu 30% mai mare decât în 2012

0 95

Proiectul de buget al Consiliului Judeţean s-a finalizat, şi după cifrele cuprinse în acesta, arată mai bine ca cel de anul trecut. Suma totală ce este prognozată a fi cheltuită este de 324,4 milioane de lei, cu 30% mai mare decât bugetul realizat anul trecut.

Venituri mai mari

O parte dintre sumele care au dus la creşterea bugetului de anul acesta sunt reprezentate de venituri, care au crescut cu 3,86% faţă de realizările anului precedent. Aici intră veniturile proprii, subvenţiile de la bugetul de stat, sume defalcate din TVA şi fonduri de la UE.

65,3 milioane de lei, bani care vor fi direcţionaţi către investiţii şi dezvoltare, provin din excedentul existent la finalul anului 2012. „Am găsit aceşti bani care provin din excedentele anilor trecuţi. Adică, în bugetele anterioare erau prevăzute sume mai mari decât necesarul, sume care au rămas nefolosite. Este o crimă ca în perioadă de dezvoltare să nu foloseşti şi ultimul leu, şi să ţii aceşti bani degeaba”, a spus Ioan Cindrea, acuzând voalat proasta contabilitate a fostei conduceri a Consiliului Judeţean.

Protecţia Mediului- cei mai mulţi bani

Cea mai mare sumă, 51,5 milioane de lei, va fi îndreptată către zona protecţiei mediului, mai exact către finalizarea proiectului „Sistem pentru managementul integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu”. Acesta este un proiect început în urmă cu mai mulţi ani, şi care anul trecut ar fi trebuit implementat 50%. „Stadiul în care am găsit eu priectul a fost de 5%, acum am reuşit să îl aducem la 7%. Au fost probleme cu una dintre firmele asociate, care a intrat în insolvenţă, dar acum încercăm să reparăm toate deficienţele şi putem spune că la finalul anului proiectul va fi implementat”, spune Ioan Cindrea. Proiectul prevede închiderea gropilor de gunoi neconforme, construirea unui centru de selecatre a deşeurilor şi adunarea lor selectivă de la cetăţeni.

Spitalele intră în reabilitare

Al doilea domeniu pentru care vor fi alocate sume mai mari ca anul trecut, este sănătatea. Bugetul de 18,5 milioane de lei, în creştere cu 43% faţă de 2012, va fi îndreptat către reabilitarea a opt secţii din cadrul Spitalului Judeţean, a spitalului de Pneumofiziologie şi a unei mari părţi din cel de Psihiatrie.

Buget îndreptat către dezvoltare

Bugetul de anul acesta al Consiliului Judeţean este unul în care banii sunt îndreptaţi către dezvoltare, către proiecte strategice ce vor asigura dezvoltarea judeţului în perioada următoare. Astfel, la capitolul transporturi vor fi asfaltaţi 188 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale, drumuri care deschid turiştilor calea către judeţ, dar şi investitorilor calea către noi oportunităţi de afaceri. Vor fi construite şi 8 poduri.

Cultura nu este neglijată, dimpotrivă, se află pe locul trei la alocarea bugetară. Se vor moderniza puncte din Muzeul ASTRA, scena Filarmonicii de Stat şi Sala Transilvania, iar în unele comune vor fi reabilitate centrele culturale.

După publicarea în Monitorul Oficial şi comunicarea sumelor transferate pentru echilibrarea bugetelor locale, bugetul CJ va fi definitivat şi dezbătut cu liderii grupurilor politice din Consiliul Judeţean, iar apoi supus aprobării în cadrul unei şedinţe a Consiliului.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...