Iohannis despre referendumul lui Băsescu: Este inoportun și făcut în ciudă

0 78

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că referendumul propus de Traian Băsescu este „inoportun” şi „făcut în ciudă”, dar a apreciat că „nu ar fi bine să fie îngrădit dreptul preşedintelui de a convoca un referendum”.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că referendumul pe care doreşte să îl convoace preşedintele Traian Băsescu „nu este necesar”, „nu este util”, fiind chiar „inoportun”.

Iohannis a precizat însă că, „pe legislaţia în vigoare, referendumul nu poate fi oprit”.

Întrebat dacă este normal ca preşedintele să aibă această atitudine şi să convoace un referendum, Iohannis a răspuns: „În esenţă, nu cred că ar fi bine să fie îngrădit dreptul preşedintelui de a convoca un referendum”.

„Ar trebui doar găsit un preşedinte care convoacă referendumul în aşa fel încât să fie util. Nu mi s-a părut util nici referendumul din 2009, cum nici acesta nu mi se pare util”, a adăugat Iohannis.

 Potrivit acestuia, nu ar trebui să se ţină cont de voinţa românilor exprimată în referendumul din 2009, fiind un referendum consultativ, care nu a avut relevenţă.

„După părerea mea, nu a avut relevanţă. Cum nici nu cred că trebuie, prin referendum, să stabilim dacă numărul parlamentarilor este 300 sau 310 sau 281. Asta trebuie stabilit de Parlament, nu de populaţie. Cum nici nu trebuie, prin referendum, să stabilim expres sistem unicameral, aşa, peste noapte, că de ce să avem bicameral, când putem să avem şi unicameral. Lucrurile acestea nu se rezolvă printr-un referendum care, pur şi simplu, îi pune pe oameni în faţa unei întrebări fără să îi informeze de ce, cum şi care ar fi urmările”, a susţinut prim-vicepreşedintele liberal.

Răspunzând unei întrebări referitoare la perioada scurtă dintre referendumul preşedintelui şi referendumul pentru Constituţie, Iohannis a spus că referendumul propus de Traian Băsescu este „făcut în ciudă”.

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi „pentru”, 123 de voturi „împotrivă” şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...