Lucreţia Ciobanu şi Ion Besoiu sunt primii cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu

0 76

Consiliul Judeţean Sibiu acordă, în premieră, primele titluri de cetăţean de onoare al judeţului Sibiu. Astfel, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Sibiu din luna iulie 2013, Lucreţia Ciobanu, cunoscută drept „Doamna munţilor” şi actorul Ion Besoiu sunt propuşi pentru a li se acorda titlul de cetăţean de onoare al judeţului Sibiu.

Conform Regulamentului, titlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu” este              înmânat de către preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, în cadrul unei festivităţi publice, ocazie cu care pot lua cuvântul şi alte persoane care doresc să sublinieze meritele cetăţeanului de onoare, urmând apoi cuvântul acestuia sau al unui reprezentant al acestuia. Momentul festiv ales de către conducerea Consiliului Judeţean Sibiu pentru înmânarea celor două titluri este deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”, care va avea loc vineri, 2 august, ora 19, în Piaţa Mare.

„Consider că este bine ca şi autorităţi publice să ne arătăm aprecierea şi recunoştinţa pentru personalităţile care au făcut cinste şi au promovat judeţul nostru pe plan naţional şi internaţional, care au merite deosebite în domeniul lor de activitate.  Ţinând cont şi de vârsta destul de înaintată a interpretei Lucreţia Ciobanu., aproape 89 de ani, şi a actorului Ion Besoiu – 82 de ani, am hotărât să începem demersul nostru cu ei. Titlul pe care li-l acordăm este o distincţie onorifică şi vine ca o recunoaştere a carierei de excelenţă pe care aceşti doi sibieni le-au avut în domeniul promovării folclorului sibian autentic, respectiv în domeniul teatrului şi al filmului.”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, într-o conferinţă de presă.

Conform regulamentului aprobat de consilierii judeţeni în şedinţa ordinară din luna mai, printre drepturile pe care Consiliul Judeţean Sibiu le conferă cetăţenilor de onoare se numără dreptul de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor CJS şi la dezbaterea materialelor privind comunitatea, de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean Sibiu, accesul gratuit în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, la concertele organizate de Filarmonica de Stat Sibiu, la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu sau la spectacolele organizate de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu” Sibiu.

La rândul lor, cetăţenii de onoare ai judeţului Sibiu au obligaţia să promoveze imaginea judeţului Sibiu, să susţină dezvoltarea economică şi socială a judeţului Sibiu precum şi interesele judeţului Sibiu şi ale ţării.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.