Sâmbătă, 27 iulie se împlinesc șapte ani de la moartea directorului artistic al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, actorul Virgil Flonda.

Ultimul rol al lui Virgil Flonda a fost Vladimir în „Așteptându-l pe Godot” în regia lui Silviu Purcărete, un omagiu adus de regizor prieteniei de-o viață dintre Virgil Flonda și Constantin Chiriac.

Virgil Flonda s-a născut pe data de 14 decembrie 1948 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București în 1977, la clasa profesorului Dem Rădulescu. A slujit scena teatrului și filmului românesc timp de trei decenii, identificându-se ca un actor debordând de creativitate și dăruire, cu un spirit calm și un simț al umorului unic. În 2006, actorul sibian se stingea din viață, la vârsta de 57 de ani, într-o clinică privată din orașul german Erfurd, unde se afla la tratament. „E foarte greu să vorbesc despre Virgil ca și cum nu mai e. Ne va lipsi mereu, pentru că tot ceea ce am clădit, am clădit împreună cu el.” a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu.

Din dorința de a păstra vie amintirea unei personalități ce nu trebuie uitată, secțiunea spectacolelor lectură din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu poartă numele regretatului actor în semn ude recunoaștere pentru contribuția semnificativă adusă la dezvoltarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și a Teatrului Național din Sibiu, precum și la ctitorirea Școlii de Teatru de la Sibiu.

Dintre cele mai importante turnee ale actorului, le amintim pe cele din ultimii ani ai activității sale: Festivalul „Baltic Dom” Sankt Petersburg – spectacolele „Pilafuri și parfum de măgar” după cartea celor 1001 de nopți, regia Silviu Purcărete și „Othello?!” după Shakespeare, regia Andriy Zholdak (anul 2002); Turneu la Budapesta, Ungaria spectacolul „Cumnata lui Pantagruel”, omagiu lui Rabelais, regia Silviu Purcărete Turneu la Tokio, Japonia – spectacolul „Idiotul”, după Dostoievski, regia Andriy Zholdak Turneu la Cividale, Italia – spectacolul „Idiotul”, după Dostoievski, regia Andriy Zholdak (anul 2003); Festivalul Coup de Chaufe A Cogniac, Franța – spectacolul „Cumnata lui Pantagruel”, omagiu lui Rabelais, regia Silviu Purcărete; Turneu în orașele Bayone, Sene sur Mere, Paris – Franța – spectacolul „Cumnata lui Pantagruel”, omagiu lui Rabelais, regia Silviu Purcărete; Festivalul Teatrului European Porto, Portugalia – spectacolul „Cumnata lui Pantagruel”, omagiu lui Rabelais, regia Silviu Purcărete (anul 2004); Festivalul „Chalon dans la rue” Chalon sur Saðne – Franța – spectacolul „Idiotul”, după Dostoievski, regia Andriy Zholdak; Festivalul de la Chunchon, Coreea de Sud – spectacolul „Idiotul”, după Dostoievski, regia Andriy Zholdak; Festivalul de la Pohang, Coreea de Sud, spectacolul „Idiotul”, după Dostoievski, regia Andriy Zholdak; Festivalul Teatrului European Roma, Italia – spectacolul „Cumnata lui Pantagruel”, omagiu lui Rabelais, regia Silviu Purcărete; Turneu la Ulm, Germania – spectacolul „Pilafuri și parfum de măgar” după cartea celor 1001 de nopți, regia Silviu Purcărete; Turneu la Freiburg, Germania – spectacolul „Pilafuri și parfum de măgar” după cartea celor 1001 de nopți, regia Silviu Purcărete (anul 2005).

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.