malancrav

Prima pepinieră de pomi fructiferi din soiuri tradiționale din județul Sibiu va fi înființată în satul Mălâncrav, în livada de meri deținută de Fundația „Mihai Eminescu Trust”, aflată sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales, a declarat luni, pentru AGERPRES, una din reprezentantele fundației, Michaela Türk.

 

Pentru a face pepiniera, angajații Fundației Prințului Charles vor face în această toamnă, primul recensământ al merilor, perilor și prunilor din soiuri tradiționale din sate aflate în trei județe transilvănene, Sibiu, Brașov și Mureș. După ce află unde sunt pomii fructiferi tradiționali, cei de la Fundația Prințului Charles vor încerca să planteze aceste soiuri vechi, în propria livadă, dar și în alte livezi. Totul cu un buget de un sfert de milion de franci elvețieni, bani dați de elvețieni, pentru a conserva soiurile tradiționale de pomi fructiferi.

„La 1 iunie a început proiectul. Acum am lansat apelul, avem chestionarele, pe care urmează să le distribuim, în județul Sibiu, Brașov și Mureș. Noi ne-am propus să dăm chestionarele, care să fie prelucrate până anul viitor, în februarie, de partenerul nostru elvețian. Scopul proiectului nu e doar conservarea, este și identificarea varietății soiurilor tradiționale de meri, peri, pruni. Dorim să contribuim la conservarea lor, in situ, creând o pepinieră la livada pe care fundația o are în Mălâncrav, pe urmă vrem să plantăm în livada noastră, dar și în alte livezi „, a explicat Michaela Türk, reprezentanta Fundației „Mihai Eminescu Trust” .

Aceasta a anunțat că, după ce vor fi găsiți pomii fructiferi cei mai vechi și valoroși, Fundația Prințului Charles va ajuta copiii din comuna Homorod, județul Brașov, să-și planteze propria livadă, chiar în grădina școlii, însă cu meri, peri și pruni din soiuri tradiționale.

„Avem și activități educaționale, avem un parteneriat cu o școală, pentru a replica această livadă, comuna Homorod, acolo va fi o livadă școlară, plantată și îngrijită de copii cu profesorii. Vom face și un curs de altoire pentru cei din satele unde dăm chestionarele „, a completat Michaela Türk.

Livada Prințului Charles din satul sibian Mălâncrav nu a dat mult rod în acest an, însă acest lucru este normal, în condițiile în care soiurile tradiționale nu sunt la fel de productive ca cele comerciale. Merii de la Mălâncrav nu se hrănesc decât cu gunoi natural, de grajd și nu sunt stropiți cu substanțe chimice. Întinsă pe 60 de hectare, livada Fundației „Mihai Eminescu Trust” este bio, potrivit autentificării oficiale.

Recent, la Mălâncrav, în 13 septembrie, 20 de cercetători români și doi elvețieni au analizat posibilitățile de valorificare a soiurilor de pomi fructiferi.

În timp ce în nordul județului Sibiu, la Mălâncrav, deja există preocuparea pentru o pepinieră care să salveze soiurile tradiționale, în Mărginimea Sibiului, în satele Sibiel și Fântânele, un alt ONG, Federația Verde, tot cu bani elvețieni, cu puțin peste 50.000 de franci, încearcă să inventarieze merii vechi, valoroși.

Sursa: AGERPRES

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns