peisaje romanesc

 O fi vreun clişeu, o fi vreun subiect delicat, uşor ,,cusut  cu aţă albă” sau încă un soi de brand copiat din occident?!? De el ne lovim, însă cu toţii (vrem-nu vrem!). Mă refer aici la conceptul de stil de viaţă sau cum spun anglo-americanii ( şi nu numai! ): LIFESTYLE.

Începem cu stilul de viaţă părintesc, tipic românilor care aşteaptă mult şi bine până să înfrunte adevăratele greutăţi. Aici se regăsesc din păcate foarte mulţi tineri, iar ca să ne dăm seama de asta nu e nevoie de nici un cercetător britanic. Oricum, dacă împart aceeaşi casă cu părinţii lor până ,,mai târziu”, poate cândva succesul o să le pice de sus, nu? Între timp, nu plătesc chirie, taxe, mâncare, iar dacă au de lucru toţi banii din salariu merg pe micile lor delicii: ieşit cu prietenii de teapa lor prin cluburi, la terase, grătărele, cumetrii etc. Până una alta, statisticile Eurostat arată în jur de 50% dintre tinerii români cu vârsta între 18 şi 34 de ani încă locuiesc cu părinţii lor. Doar ,,la mama acasă” este o bază bine conturată, cu tot ce trebuie şi construită cu multă trudă pe vremea lu` Ceauşescu.

Atenţie! Nimeni nu spune că o astfel de atitudine este de condamnat!

Îngrijorător sau nu, dumneavoastră decideţi!

Cosmin CalinescuDincolo de asta, statisticile sunt prea puţin darnice în privinţa românilor care duc un stil de viaţă independent. Sunt cei care pleacă devreme de acasă, haideţi să spunem pe la 14-15 ani, odată cu începerea liceului. Învaţă prin internate sau ,,gazde” cum să se descurce singuri, găsesc joburi part-time şi pe undeva încep astfel să trăiască un soi de vis american pe plaiuri mioritice. Pe ei îi motivează un singur gând şi anume acela de a nu fi la fel ca alţii. Ei sunt diferiţi şi au încredere că viaţa le va aduce multe lucruri bune dacă îşi asumă responsabilităţi din timp. Ei sunt învingători, iar cu puţin noroc nu-i vom găsi prin marile corporaţii din străinătate. În ultimii 5 ani, peste 10.000 de tineri au devenit antreprenori, arată cifrele, semn că încet-încet acest stil de viaţă independent prinde contur şi la noi.

Dacă e de bine sau de rău, din nou: dumneavoastră decideţi!

Ne oprim acum la un stil de viaţă uşor vulnerabil şi expus publicului larg. Este vorba despre cel ,,glamorous”. La televizor, în special după 10 seara, ochiul privitorului de rând poate observa cum şi cu ce îşi ocupă timpul vedetele sau V.I.P.urile de la noi. Prin urmare, aici apar detalii preţioase şi picante despre stilul lor de viaţă, de regulă unul sofisticat şi plin cu monden. În lumea lor privitorul de rând admiră haine scumpe, maşini trăznet, petreceri inedite, bani cu duiumu` şi combinaţii nebănuite. Ce să mai?!? Un reality show în toată regula despre cum poţi trăi într-un univers paralel cu cel al românilor care trăiesc de la o zi la alta şi muncesc din greu! În plus, tot aici există şi alte personaje care primesc totul de-a gata şi au impresia că toată lumea le aparţine fără multe bătăi de cap.  telecomanda

E bine sau rău? Dumneavoastră decideţi!

Îşi face loc în peisaj lifestyle-ul românilor obişnuiţi. Sunt cei care trăiesc din zi în zi fără să iasă prea mult în evidenţă, deşi sunt cumva peste tot. O calitate  de preţ a acestora este matematica, pentru că lunar îşi drămuiesc veniturile prin calcule. Bine e atunci când ele nu iasă pe minus, desigur… Poate şi de asta, mulţi merg cu privirea în pământ pe străzile marilor oraşe… Din păcate, le e greu să creadă că le va fi mai bine… Cu siguranţă sunt milioane de români care duc un astfel de stil de viaţă.

Se cuvine, totuşi, să nu ne panicăm, indiferent de stilul de viaţă în care ne regăsim. Nici să ne întindem mai mult decât ne e plapuma, mă gândesc. Important e că traiul nostru aici, pe plaiuri mioritice, nu ne plictiseşte orice am face!

Dacă în România există un stil de viaţă constructiv, din nou: dumneavoastră decideţi!

 Editorial Cosmin Călinescu, administrator Komma Media

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.