Retailerul austriac de bricolaj Baumax, care deţine 15 magazine în România, analizează retragerea din Europa de Est, din cauza pierderilor masive înregistrate de companie, potrivit ziarului austriac Die Presse, preluat de Novinite. Și magazinul din Sibiu este în pericol să se închidă.

Fodatorul Baumax, Karl-Heinz Essl, a anunţat anterior că va scoate la licitaţie colecţia personală de artă pentru a atrage finanţare şi a salva compania de la colaps.

Reprezentanţii Baumax au sugerat însă că veniturile provenite din licitaţie ar putea acoperi salvarea operaţiunilor din Austria, însă ar fi insuficiente pentru a sprijini afacerile din Europa de est.

CITIȚI ȘI: Subway face angajări pentru deschiderea a două restaurante în Sibiu. Vezi unde vor fi!

Essel a afirmat, într-un interviu citat de Die Presse, că extinderea pe pieţele din Europa de Est “nu s-a justificat”.

În Austria, Baumax are 66 de magazine şi 4.000 de angajaţi. Incluzând şi operaţiunile internaţionale, retailerul de bricolaj are 9.000 de angajaţi.

Baumax a înregistrat în 2012 o pierdere de 126 milioane euro, potrivit Die Presse. Cele mai mari pierderi au fost raportate în România, de 26 milioane euro, şi Turcia, 14 milioane euro, potrivit Novinite. Cu excepţia Slovaciei, toate diviziile est-europene ale Baumax au înregistrat pierderi.

Grupul a acumulat datorii de un miliard de euro, din care 350 milioane euro împrumuturi pentru operaţiuni şi 650 milioane euro credite ipotecare.

Piaţa românească a retailului de bricolaj traversează o perioadă dificilă, marcată de retrageri şi consolidare.

DE VĂZUT: OBI se pregătește să se retragă din Sibiu. Iată motivele plecării!

Grupul britanic Kingfisher a preluat anul trecut, ce la grupul francez Besson, magazinele Bricostore din România, care sunt transformate în Brico Depot.

Reprezentanţii Kingfisher se arătau anul trecut interesaţi de preluarea magazinelor bauMax din România. Şeful companiei, Ian Cheshire, afirma în luna iunie că ar putea apărea oportunitatea magazine bauMax din România şi Turcia.

Retailerul german de bricolaj Obi se pregăteşte să se retragă în acest an de pe piaţa românescă, unde a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii ani începând cu 2008, când a deschis primul magazin, au declarat săptămâna trecută pentru agenţia MEDIAFAX surse din piaţa de profil. Obi a deschis primul magazin din România în 2008, la Oradea, extinzându-se în următorii doi ani cu încă şase unităţi, în Bucureşti (2), Arad, Piteşti, Ploieşti şi Sibiu.

VEZI SI: VIDEO FOTO Dedeman Sibiu inaugurat oficial. Vezi cum arată magazinul!

În luna februarie, grupul german Praktiker a anunţat vânzarea operaţiunilor din România, unde deţinea 27 de magazine, către firma Search Chemicals, deţinută de omul de afaceri turc Omer Susli.

sursa: Mediafax

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

2 Commentarii

Comentariu