fostul patron de la voința sibiu, reținut de dna. vezi ce acuzații i se aduc lui ioan hămbășan!

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului HĂMBĂŞAN IOAN, administrator al ATCOM- Societate Cooperatistă Meşteşugărească şi fost preşedinte al clubului de fotbal C.S.U Voinţa Sibiu, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită.

Explicație foto – Fostul patron de la Voința Sibiu afost reținut de DNA pentru că a cerut șpagă 200.000 de euro ca să vândă la preț de dumping restaurantul Majestic!

Din ordonanţa de reţinere a rezultat următoarea stare de fapt:

Hămbăşan Ioan, administrator al ATCOM – Societate Cooperatistă Meşteşugărească are o cotă de 19,46 % din această societate care deţine în patrimoniu mai multe spaţii comerciale în mun. Sibiu.  Unul dintre aceste spaţii a fost închiriat, în anul 2007,  unei societăţi comerciale deţinute şi administrate de către denunţători, pentru o chirie de 4.000 euro pe lună.

Deşi au desfăşurat activitate, în special organizarea de evenimente festive – nunţi şi botezuri,  societatea chiriaşă nu a achitat cu regularitate chiria, înregistrând restanţe importante. Cu toate acestea contractul nu a fost reziliat.

În perioada 2009 – 2011, pentru a nu rezilia contractul şi pentru a  amâna plata chiriei, inculpatul Hămbăşan Ioan, administrator al ATCOM,  a solicitat şi primit de la denunţători, timp de aproximativ 2 ani, cu titlu de mită,  bunuri, respectiv  mese zilnice (aproximativ 100 de porţii) pentru membrii echipei de fotbal C.S.U Voinţa Sibiu, club pe care îl deţinea.hambi

Deşi în evidenţele contabile ale societăţii comerciale au fost evidenţiate facturi şi chitanţe de plată, în realitate CSU Voinţa Sibiu nu a achitat contravaloarea acestora.

Abia după ce societatea comercială nu a mai livrat mâncare pentru echipa de fotbal (care în final a şi fost desfiinţată), inculpatul a recurs la acţiunea în justiţie pentru recuperarea chiriei restante şi ulterior pentru evacuare, acţiuni promovate în anul 2013.vointa

Ulterior, în cursul anului 2013, inculpatul Hămbăşan Ioan a solicitat suma de 200.000 euro, pentru a vinde respectivul imobil în care funcţionează un restaurant, proprietatea ATCOM, către denunţători, fără licitaţie şi la un preţ sub valoarea de piaţă, folosind o evaluare a spaţiului de dinainte  de amenajare. Banii au fost pretinși de la denunțători pentru a le vinde spaţiul la preţul de 300.000 euro. În schimbul celor 200.000 euro, inculpatul a promis că va convoca Adunarea generală la ATCOM, va vota şi îi va convinge pe restul asociaţilor să voteze vânzarea imobilului în cauză către societatea denunțătorilor, la acest preţ.

hambasanDupă realizarea înţelegerii cu denunţătoarea, inculpatul Hămbăşan Ioan a şi întreprins acte materiale în vederea primirii mitei cerute, respectiv a convocat adunarea Generală a Asociaţilor ATCOM, unde vânzarea a fost aprobată la cererea şi la preţul stabilit de Hămbăşan Ioan, iar apoi acesta a solicitat unui notar public să redacteze contractul de vânzare-cumpărare a respectivului spaţiu şi să întreprindă demersurile necesare la Oficiul de Cadastru pentru perfectarea vânzării. Demersurile inculpatului au fost însă dejucate ca urmare a intervenției organelor judiciare.

Inculpatului Hămbăşan Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, conformitate cu  art. 309 din Codul de procedură penală.

La data de 8 aprilie  2014, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore,  fiind prezentat la Tribunalul Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu