Unul dintre ”primii 100 ganditori ai lumii”, potrivit revistei Foreign Policy, jurnalistul Robert Kaplan, a venit din nou in Romania pentru lansarea cartii Razbunarea geografiei. In 2002, Robert Kaplan, pe atunci consilier al presedintelui american George Bush, a vizitat Sibiul, mai exact Festivalul international de film documentar – Astra Film Festival.

Numit persona non grata de catre regimul lui Ceausescu pentru ca a criticat dur Romania prin comparatie cu Rusia lui Stalin, Kaplan revine in 2002 in Romania la invitatia lui Dumitru Budrala (director fondator Astra Film Festival) si sustine la Sibiu o conferinta despre viitorul Romaniei si al balcanilor, despre importanta pozitiei lor geografice pe harta lumii si felul in care acest dat natural influenteaza parcursul lor social, politic si economic.

Previziunile lui Kaplan din 2002

Cunoscutul jurnalist sustinea la Sibiu ca dezechilibrul politic, terorismul, razboaiele nu sunt generate de saracie, asa cum toti tindem sa credem, ci dimpotriva, motorul instabilitatii este dezvoltarea. Kaplan spunea ca urbanizarea rapida a oraselor este un factor generator de haos, oferind exemplul statelor din Africa si Orientul Mijlociu. De asemenea, sustinea ca o alta reactie a urbanizarii, care va fi tot mai vizibila in viitor, este islamismul radical, oferind ca exemplu atentatele de la 11 >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu