Ora de Sibiu
Știri in direct

Psihiatrul POLISANO, Andrei Pătrîncă, despre Ilie VONICA: „Un om al tăcerii, al respectului și al prezenței”

4.568
sursa foto: FACEBOOK
Andrei PĂTRÎNCĂ

Andrei Pătrîncă, medic psihiatru la Clinica POLISANO, a trimis pe adresa redacției Ora de Sibiu, un articol în care dezvăluie cum l-a cunoscut pe Ilie VONICA. Medicul Pătrîncă l-a întâlnit pe șeful Polisano într-un moment greu a vieții lui  și poveștește cum l-a perceput el pe Ilie VONICA după ce a început să lucreze la clinică.

Redăm mai jos articolul trimis pe adresa Ora de Sibiu:

[quote style=”2″ author=”Andrei Pătrîncă, Medic specialist psihiatru, Consilier analitic-existențial”]L-am cunoscut pe domnul doctor Vonica într-un moment de deznădejde al vieții  mele. Terminasem rezidențiatul și nu îmi găsisem încă un loc de muncă. O colegă binevoitoare și cu suflet mare cunoștea căutarea mea și m-a recomandat domniei sale. Așa că, acum vreo doi ani, mă aflam la interviu… Atunci l-am văzut pentru prima oară.

M-a impresionat, întâi de toate, disponibilitatea de a le acorda atenție tuturor celor pe care-i întâlnea. Chiar în timpul întrevederii noastre, era adesea interpelat, telefonic sau la ușa biroului, de oameni în suferință, în nevoie, solicitându-i sprijinul. Îi asculta pe toți până la capăt, simțea cu fiecare dintre ei, căuta rezolvare pentru toți. Purta poveri inimaginabile și făcea din ajutorul discret al semenului un „modus vivendi”. Pentru el, omul din față nu era „un statut”, „un pacient”, „un client”, „un partener de afaceri”, ci o valoare prin însăși ființarea lui umană.

Fiecare întrebare pe care ți-o adresa era animată de dorința sinceră de a te cunoaște, de a pătrunde „povestea” ta, de a călători, alături de tine, în viața ta, ca însoțitor. Îi plăcea să fie printre oameni, deși, paradoxal, avea și un bogat exercițiu introspectiv. Iubea compania oamenilor și era viu, autentic, original, sentimental, simțitor în relația cu ei. Inspira suport, încredere și căldură.

Era totuși o limită în interacțiunea domnului Vonica cu ceilalți: deși îi plăcea să-i cunoască pe toți cei cu care lucra sau viețuia, nu le-ar fi încălcat niciodată granițele. Când atingea corzi sensibile, tăcea, se oprea, se retrăgea. Ar fi criticat constructiv, dar nu ar fi dărâmat cu ale sale cuvinte sau gesturi. Emana un fel de respect demn de un om de viță nobilă, rar întâlnit în societatea isterizată de astăzi: acel respect gata a se pleca în ajutorul celuilalt, gata a-l îmbrățișa, a-l ridica și încuraja, dar nu a-i încălca libertatea, autonomia, intimitatea, granițele. Nu era un „șef”, era un model, un lider.

Mă întâlneam cu dumnealui adesea pe holurile clinicii. Era o prezență nelipsită. Spiritul lui erudit, sensibil, estetic, împăciuitor, vizionar îl simt și cred că-l voi simți mereu la locul meu de muncă: în proiectele sale, în relațiile dintre angajați, dar, mai ales, în dedicarea pentru fiecare persoană umană care pășește pragul clinicilor Polisano.

Multe dintre întrebările care s-au născut în noi, din pricina nefericitului eveniment, își au obârșia, cred eu, în dorința de a-l avea alături, încă. Uităm prea des că și oamenii mari dintre noi au dureri, poveri, apăsări, neîmpliniri și nevoi. Celor dispuși să critice, să judece, să rănească, le adresez călduros îndemnul de a-i urma exemplul doctorului Vonica: să fie măcar acum, la ceasul marii sale treceri, tăcuți, respectuoși și prezenți alături de familia îndurerată. E timp de priveghere, de rugăciune, de reflecție interioară, de amintire a faptului că și noi, (da, până și noi, cândva), vom pleca de-aici într-o altă lume, spre un alt destin. Tot ceea ce a făcut domnul Vonica va rămâne, va dăinui, ca o mărturie vie că „sfârșitul unui lucru se află-n începutul lui” (Samuel Beckett, „Sfârșit de partidă”). Iar Polisano a avut început bun, măreț, miraculos, grație unui om prin care s-a scris o parte din istoria Sibiului și o parte din istoria vieților tuturor celor care l-am cunoscut.

Dumnezeu să mângâie familia îndoliată, iar nouă să ne confere harul tăcerii cuviincioase, al respectului și al prezenței alături de toți cei aflați acum în doliu![/quote]

Ioana VONICA a fost lăsată de Parchetul București să vină la priveghul soțului ei

DE CE s-a sinucis Ilie VONICA

 

 

Primește titlurile instant

Citește și
4 Comentarii
 1. Un cetățean spune

  Sper ca nu ai de gând să-i calci pe urme și să furi banii de medicamente ai oamenilor sărmani bolnavi de cancer, asa cum ne recomanzi noua domnu dr. psihiatru. Înainte de a fi superficial te-aș ruga sa te documentezi cu privire la gravitatea faptelor dr. Voica și a consecințelor acestora. Acesta le-a luat dreptul de la viata multor pensionari și nu numai (bolnavi de cancer) care nu și-au putut permite să-și cumpere medicamentele necesare. Aceasta deoarece acest dr. Voica împreună cu soția lui au absorbit in mod ilegal pentru interes propriu fondurile alocate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar pensionarii care aveau compensare la medicamente nu au mai putut beneficia de aceasta. Medicamentele fiind foarte scumpe, majoritatea bolnavilor nu și le-au putut permite sa le cumpere la prețul intreg rămânând astfel fără tratament și cu speranța de viata scăzută. Să nu uităm un lucru: calitatea ta de om este data de modul cum tratezi pe cineva de la care nu ai nimic de câștigat.

 2. Un oarecare spune

  Mănânci rahat cu parfum mai psihiatru de doi bani xe ești…Vonica se uita la tine și te scuipa printre priviri..pentru el erai doar o vita nesemnificativa!!

 3. Eu spune

  Mănânci cacat în tot ce vorbești mai psihiatru de doi bani ce ești…zici ca ai inventat un roman de dragoste pentru Vonica…eu iau pus o întrebare și mia închis ușa în nas și mia zis sa merg la… Altcineva sa vb cu el.despre problema mea…oare cu cât teai plătit ca sa faci compunerea asta de doi lei mai psihocucu ce ești!!!

  1. Nu contează spune

   Aceeași ciobani din Sibiu. Rămân întotdeauna dezamagita de fiecare data cand un doctor este jignit , asta după cel puțin 12 ani de învățat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...