115003 thumb

Conducta ce aducea gaze în interconectorul Arad-Szeged este funcţională, dar nesigură, potrivit Transgaz. Trebuie construită alta. Până atunci, România nu va exporta gaze. Gazoductul Arad- Szeged, inaugurat în 2012, este nefuncţional, în ciuda faptului că problemele tehnice la conducta supratraversată a Someşului apărute ca urmare a inundaţiilor din primăvară au fost remediate. Cu ocazia acestui incident, Transgaz a ajuns la concluzia că „ar putea exista şi alte potenţiale probleme care pot să afecteze integritatea conductei ce asigură transportul gazelor naturale spre interconectorul Arad-Szeged”.

Prin urmare, deşi companiile din România ce au rezervate capacitate de export ar putea să înceapă să vândă gaze, totuşi Transgaz nu va permite acest lucru. Ca să fie sigură că nu mai apar probleme la traversarea Someşului şi la aducerea de gaze în interconector, Transgaz vrea să construiască o nouă conductă. Această soluţie va întârzia începerea exporturilor de gaze către vest cu cel puţin un an, pentru că, aşa cum spun reprezentanţii Transgaz, analiza privind vulnerabilitatea tronsonului de conductă menţionat va dura până în noiembrie, construcţia celeilalte conducte urmând a se face de anul viitor. Acest lucru s-ar potrivi cu declaraţiile recente ale ministrului Energiei, Răzvan Nicolescu, care a precizat că, până la sfârşitul lui 2016, România nu va exporta gaze către Vest.

„Această soluţie se află în faza de analiză, proiectare cât şi realizarea procesului de inspecţie inteligentă a tronsonului conductei ce transportă gazele naturale către interconectorul Arad-Szeged, tronson care nu prezintă suficiente garanţii privind exploatarea în condiţii de siguranţă deplină.

Raportul de inspecţie inteligentă a tronsonului de conductă menţionat, va evidenţia starea tehnică reală a acestuia, funcţie de care vor fi stabilite lucrările necesare pentru asigurarea parametrilor tehnologici prevăzuţi în acordurile de operare încheiate cu partenerii din Ungaria”, spun reprezentanţii Transgaz.

Prin Arad-Szeged nu s-au exportat încă gaze, deşi există capacitate în limita a 10.000 de metri cubi >>>mergi la sursa articolului

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu