VIDEO Ponta atacă DUR de la Sibiu sprijinul Rusiei pentru insurgenții din Ucraina

142

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Sibiu, referindu-se la aeronava doborâtă în Ucraina, că “atacul asupra unui avion civil este un atac terorist care nu poate fi acceptat şi nu poate să rămână fără urmări” şi că “este evident că acei separatişti au fost şi sunt susţinuţi de Federaţia Rusă”.

 

După ceremonia de ridicare în grad de sublocotenent a absolvenţilor promoţiei 2014 de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu, premierul Victor Ponta a reluat, în faţa jurnaliştilor, câteva dintre ideile discursului ţinut la manifestare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

“România este în acest moment în prima linie a comunităţii internaţionale care luptă pentru normalitate, pentru o Ucraină democratică şi liberă. Lucrurile care s-au întâmplat, faptul că mor în continuare oameni nevinovaţi, că au fost atâtea victime în acel atac – evident, terorist – asta nu ne face decât să înţelegem mai mult cât de important este să acordăm încredere şi sprijin, inclusiv bugetar, militarilor români”, a declarat Ponta.

 

Întrebat cum comentează mesajul de luni al preşedintelui Băsescu privind Ucraina, Ponta a răspuns: “Nu comentez ce spune altcineva. Eu am văzut mesajul preşedintelui Statelor Unite, al liderilor occidentali şi cred că România trebuie să susţină aceleaşi idei: faptul că atacul asupra unui avion civil este un atac terorist care nu poate fi acceptat şi nu poate să rămână fără urmări”.

 

“Este evident că acei separatişti au fost şi sunt susţinuţi de Federaţia Rusă şi există o răspundere, cel puţin morală şi politică, a Rusiei pentru ceea ce se întâmplă acolo. România, alături de Statele Unite şi Uniunea Europeană, trebuie să sprijine Ucraina, implicit Moldova şi Georgia, pentru a-şi păstra nu doar independenţa şi suveranitatea, dar şi pentru a combate aceste fenomene. Orice măsură luată la nivel internaţional va fi şi este susţinută de România”, a continuat Ponta.

 

Premierul a precizat că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, participă, marţi, la întâlnirea omologilor săi şi “tot ce se decide la nivel internaţional, sancţiuni pentru Rusia, sprijin pentru Ucraina, trebuie să facem cu toată convingerea”.

 

Preşedintele Traian Băsescu declara, luni, că “din păcate, Federaţia Rusă este partenerul teroriştilor în această operaţiune legată de uciderea a 298 de persoane”.

 

“În ceea ce priveşte actul terorist, care a dus la uciderea celor 298 de oameni, aflaţi la bordul Malaysia Airlines MH17, responsabilitatea, în urma analizei şi a informaţiilor pe care le avem, responsabilitatea aparţine, în mod direct, grupării teroriste din estul Ucrainei care a executat lovitura asupra aeronavei malaysiene. În mod egal, Federaţia Rusă, care a pus la dispoziţie specialişti şi echipamentul necesar executării loviturii, este parte a actului terorist. Am luat notă de declaraţia preşedintelui Putin să nu politizăm evenimentul. Nu-l politizează nimeni, dar preşedintele Putin nu poate fugi şi nu se poate ascunde sub amânări şi minciună de responsabilitatea punerii la dispoziţie a specialiştilor şi a echipamentelor militare cu care aeronava a fost lovită. Din păcate, Federaţia Rusă este partenerul teroriştilor în această operaţiune legată de uciderea a 298 de persoane”, menţiona Băsescu.

 

Şeful statului spunea, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că Federaţia Rusă este “parte a conflictului din estul Ucrainei”.

 

“Cine este responsabil în analiza noastră pentru ce se întâmplă acolo: primii, teroriştii care şi acum ocupă Donenţk şi Lugansk şi, în mod egal, respsonabilitatea aprţine Federaţiei Ruse, pentru că, îmi pare rău să o spun şi am responsabilitatea greutăţii acestor afirmaţii, Federaţia Rusă a devenit un partener al acesor terorişti prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu”, spunea Băsescu.

URMĂRIȚI DECLARAȚIILE LUI PONTA DE LA MINUTUL 7:22


“În opinia noastră, Federaţia Rusă este partenerul acestor terorişti, prin acţiunile pe care le înteprinde. Din păcate, Federaţia Rusă este parte a conflictului, aşa cum a fost parte a conflictului şi a anexării ilegale a Crimeei, acum este parte a conflictului din estul Ucrainei”, continua el.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.