Comisia parlamentara britanica care se ocupa cu problemele de Aparare apreciaza un scenariu horror in privinta unui razboi intre NATO si Rusia, Alianta Nord-Atlantica nefiind pregatita sa faca fata unui atac al Rusiei.

“Riscul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO, in pofida faptului ca ramane slab, este real. Nu suntem convinsi ca NATO ar fi pregatit sa faca fata acestei amenintari”, a declarat Rory Stewart, presedintele Comisiei parlamentare multipartite insarcinate cu probleme de Aparare.

Un raport intocmit de catre aceasta Comisie indeamna Alianta Nord-Atlantica, din care fac parte 28 de state, sa stationeze in mod permanent trupe si material militar in Estonia si Lituania. De asemenea, Comisia recomanda infiintarrea unui sediul NATO in statele baltice.

Acest indemn intervine in contextul in care Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) tocmai au impus Rusiei noi sanctiuni, cele mai dure de la Razboiul Rece incoace, din cauza implicarii Moscovei in criza din Ucraina.

Statele membre ale Grupului Celor Sapte (G7) au condamnat, de asemenea, rolul destabilizator al Rusiei si au amenintat cu noi sanctiuni in cazul in care Moscova nu opteaza pentru “calea dezescaladarii”.

Raportul Comisiei parlamentare britanice considera situatia din Ucraina o “trezire” care releva “lacune alarmante in situatia pregatirii NATO”.

“Un atac rusesc neconventional, utilizand tactici asimetrice – ultima expresie folosita pentru acest concept este „razboi ambiguu» – (…) va fi deosebit de dificil de contrat”, subliniaza Comisia.

Ea cere ca >>>mergi la sursa articolului

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns