sida

UNOPA reclamă lipsa tratamentului pentru bolnavii cu HIV/SIDA la Institutul „Matei Balş” din Capitală şi în mai multe judeţe din ţară, dar Ministerul Sănătăţii susține că a trasferat spitalelor 19 milioane de lei pentru acest tratament.

 

„De peste o săptămână, cei peste 2.000 de pacienţi care îşi primesc tratamentul la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» trăiesc un adevărat coşmar, pentru că tratamentul de care depinde viaţa lor nu mai este asigurat. Situaţia este una care se repetă. În luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la acelaşi spital, Ministerul Sănătăţii găsind cu greu atunci bani pentru doar două săptămâni de tratament. În aceeaşi situaţie se găsesc acum şi pacienţii din Vrancea, iar în ultima lună au fost întreruperi de tratament şi în judeţele Cluj, Galaţi, Sibiu, Olt”, spune Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), într-un comunicat de presă.

Potrivit organizaţiei, cauza acestei situaţii este lipsa alocărilor bugetare pentru Programul naţional de tratament HIV/SIDA de către Guvernul României. Bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, înainte de rectificare, a mai spus Iulian Petre.

UNOPA solicită totodată Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere că până în 2013 lucrurile au mers mult mai bine, fiind gestionate de CNAS.

Managerul Institutului „Matei Balsş”, Adrian Streinu-Cercel a explicat că pacienţii au primit tratament pentru jumătate de lună, iar de luni vor primi restul.

De asemenea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat situaţia alocărilor bugetare.

„În urma ultimei rectificări bugetare, din totalul fondurilor repartizate domeniului sanitar, Ministerul Sănătăţii a alocat 86.156.000 lei pentru derularea Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA.

VEZI SI: VIDEO Invitație la o petrecere ca pe vremuri în Pădurea Dumbrava. Super artiști la Sibiul de Odinioară!

Din această sumă, 19 milioane de lei au fost deja transferaţi către unităţile sanitare descentralizate. Celelalte fonduri destinate tratamentului pacienţilor în unităţile sanitare aflate în subordinea MS urmează fi repartizate în această săptămână, după aprobările primite din partea Ministerului de Finanţe”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns