Sibianca Ioana Daniela Vonica, trimisă în judecată în dosarul reţetelor false

0 752

Ioana Daniela Vonica, soția omului de afaceri Ilie Vonica din Sibiu care s-a sinucis în luna iunie, a fost trimisă în judecată, în stare de arest la domiciliu, de către procurorii Parchetului Capitalei, în dosarul rețetelor false.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, remis vineri AGERPRES, Ioana Daniela Vonica va fi judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată (1.100 de acte materiale și un prejudiciu de 8.322.776 lei), evaziune fiscală în formă continuată (74 de acte materiale și un prejudiciu de 1.727.372 lei), spălarea banilor în formă continuată (29 de acte materiale și o sumă spălată de 8.322.776 lei), uz de fals în formă continuată (1.100 de acte materiale).

În același dosar, au fost deferiți justiției trei medici de la Spitalul Fundeni: Otilia Fănica Georgescu, acuzată de complicitate la înșelăciune (407 acte materiale și un prejudiciu de 3.087.125 lei), fals intelectual (407 acte materiale), complicitate la uz de fals (407 acte materiale); Aristica Poenaru Smântână, acuzată de complicitate la înșelăciune (252 de acte materiale și un prejudiciu de 1.537.700 lei), fals intelectual (252 de acte materiale), complicitate la uz de fals (252 de acte materiale); Emilia Niculescu-Mizil, acuzată de complicitate la înșelăciune (356 de acte materiale și un prejudiciu de 2.945.163 lei), fals intelectual (356 de acte materiale), complicitate la uz de fals (356 de acte materiale).

De asemenea, au fost trimiși în judecată Decebal Valentin Oprea, Bogdan Mihai Năstăsie, Iuliana Ilincea, Anca Mariana Hotinceanu și Alina Ioana Mănescu, ultimele două fiind diriginți de farmacie.

Procurorii susțin că, în luna decembrie 2010, cu ajutorul lui Decebal Oprea și Bogdan Năstăsie, Ioana Vonica și Iuliana Ilincea, reprezentante ale Sibpharmamed SRL, au creat circuite economice și financiare fictive pentru sustragerea de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, constând în TVA și impozit pe profit.

Astfel, Decebal Oprea și Bogdan Năstăsie au pus la dispoziția inculpatelor Ioana Vonica și Iuliana Ilincea firmele cu comportament de tip fantomă SC F.L. SRL și SC BMG Interservice SRL, de la care inculpatele au înregistrat în numele SC Sibpharmamed SRL achiziții fictive de medicamente oncologice și hematologice.

Oprea și Năstasie au emis, în numele celor două societăți comerciale pe care le reprezentau, 74 de facturi fiscale fictive — în valoare totală de 7.531.342 lei — facturi fiscale pe care SC Sibpharmamed SRL le-a înregistrat contabil și declarat fiscal — deși operațiunile atestate de acestea nu s-au realizat în realitate.

Cele 74 de facturi fiscale atestau, în mod nereal, că SC Sibpharmamed SRL ar fi achiziționat de la SC F.L. SRL și SC BMG Interservice SRL medicamente oncologice și hematologice, medicamente pe care SC Sibpharmamed SRL le-a introdus doar scriptic în gestiunea societății, marfa nefiind în realitate livrată.

În aceeași perioadă, Ioana Vonica și Iuliana Ilincea au decontat, în mod ilegal, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, 1.100 de rețete fictive în valoare totală de 8.322.766 lei, cunoscând caracterul fals al acestora.

Rețetele fictive au fost întocmite de mai mulți medici specialiști (hematologi), printre care Emilia Niculescu-Mizil, Aristica Poenaru Smântână și Otilia Fănica Georgescu, care au completat în fals aceste rețete, cunoscând că urmau a fi introduse la decontare, prin intermediul unui lanț de farmacii, ce aparține de SC Sibpharmamed SRL.

Astfel, medicii specialiști au prescris 1.100 rețete medicale false, eliberate pe numele mai multor pacienți, fără ca aceștia din urmă să beneficieze de medicamentele prescrise în acest fel.

Din sumele de bani decontate de CASMB, 7.531.342 de lei au intrat în conturile SC Sibpharmamed SRL, care le-a virat ulterior, integral, în conturile SC F.L. SRL și SC BMG Interservice SRL, de unde au fost retrase în numerar de către Decebal Oprea și Bogdan Năstăsie sau virate în alte conturi ale unor societăți, controlate tot de aceștia, asigurându-se astfel o aparență de legalitate a acestor tranzacții și a originii banilor.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

sursa: agerpres.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...