Klezmer jazz vine la Mozaic Jazz Festival Sibiu 2014

0 124

Muzica clasică, improvizația avantgardistă, dar mai ales klezmer, sunt principalele ingrediente ale spectacolului „Ancestral Groove” cu care David Krakauer, unul dintre cei mai versatili clarinetiști de pe planetă, vrea să cucerească publicul „Mozaic Jazz Festival”.

 

Vineri, 14 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, publicul din România va asista la un concert extraordinar în care clarinetul este adus în prim plan de un instrumentist remarcabil.

 

„…importanța lui David Krakauer pentru clarinet în muzica klezmer este comparabilă cu cea a lui Sidney Bechet pentru clarinetul clasic în anii ’30, a lui Jimi Hendrix pentru chitara electrică și a lui John Coltrane pentru saxofon în anii ’60…” asta spunea Mark Keresman in JazzReview.com despre clarinetistul și compozitorul american, David Krakauer.

 

Cunoscut publicului international simplu, ca și „Krakauer”, artistul american s-a îmbarcat în această călătorie în anii 70, cand a început să studieze clarinetul cu cei mai mari profesori ai timpurilor, Leon Russianoff. Dorința de a-și găsi o identitate culturală și o apartenență la un anumit stil dar și versatilitatea care l-a făcut celebru, l-a purtat ulterior pe drumul muzicii evreiești din Estul Europei, pe care a reusit s-o aducă pe marile scene ale lumii și s-o transpună în contemporan, în combinații unice cu muzică clasică și jazz.

 

Klezmer music

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest gen muzical, muzica klezmer este muzica tradițională de petrecere a comunităților evereiești din Europa de Est: Rusia, Polonia, Belarus, Moldova, România, Ucraina, statele Baltice și Ungaria. Klezmer, care în traducere din limba Yddish înseamnă “muzică” a fost adusă în America de imigranții evrei între anii 1880 și 1920.

 

Mozaic Jazz Festival

Cu un line-up de doar șase trupe, Mozaic Jazz Festival va oferi publicului participant o atmosferă jazz-istică completă. În încercarea de a asigura un mozaic incitant de trupe și artiști ne îndreptăm atenția atât pe artiști internaționali consacrați cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.

 

Alte trupe confirmate în cadrul festivalului sunt: Trilok Gurtu Band, Steve Coleman and Five Elements, Tord Gustavsen Ensemble.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.