iohannis ok

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a avut programată o conferință de presă cu începere de la ora 14.00, la sediul administrației locale. Ora de Sibiu a transmis în direct acest eveniment, în sistem live video.

Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că „Guvernul a minţit” când a afirmat că nu putea fi suplimentat numărul secţiilor de votare din diaspora.

„Suntem în situaţia neaşteptată să constatăm că Guvernul ne-a minţit. Biroul Electoral Central a anunţat că Guvernul ar fi putut să mărească numărul secţiilor de votare din diaspora, dar nu a vrut. Lui Victor Ponta îi este frică de voturile românilor din diaspora, pentru că aceştia ştiu să facă diferenţa între mine şi el, un candidat care, inclusiv în calitatea de prim-ministru, a minţit”, a declarat Iohannis.

El a afirmat că „este o situaţie tristă că un candidat profită de funcţia publică pe care o are”.

Întrebat dacă solicită sporirea numărului de secţii de votare din diaspora sau doar a numărului de cabine, Iohannis a răspuns: „Solicit Guvernului, mai exact MAE, să mărească numărul secţiilor de votare din diaspora. Vom vedea dacă au înţeles care este miza, am impresia că au înţeles, dar nu vor”.

Iohannis a precizat că, dacă se doreşte, este timp suficient pentru organizarea mai multor secţii de votare.

În plus, candidatul ACL a cerut verificarea tuturor CNP-urilor pentru a se stabili dacă a existat vot multiplu şi dacă nu au existat persoane decedate care să fie pe listele electorale şi în locul cărora să se fi votat.

Iohannis a mai spus că a aflat că „mii de oameni” ies în stradă pentru a-şi cere dreptul la vot şi şi-a exprimat solidaritatea cu aceştia.

În plus, candidatul ACL le-a cerut tuturor românilor să-şi folosească dreptul de vot.

„Îi chem pe toţi românii cu drept de vot să-l folosească, să iasă la vot şi să arate că ei îşi aleg preşedintele. Victor Ponta este un pericol pentru democraţia din România. În 16 noiembrie votăm pentru democraţie, pentru a ne apăra dreptul obţinut cu jertfă”, a mai spus Iohannis.

Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a MAE, BEC neavând atribuţii legale referitoare la aceste activităţi, se arată într-un comunicat remis, sâmbătă, MEDIAFAX şi în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii.

BEC invocă Legea 370/2014 şi precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un „impediment legal” referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate”, aşa cum a invocat MAE „în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin”.

MAE „a luat notă” de precizările BEC şi a constatat că, deşi iniţial „din Hotărârea BEC nr.4H/4.11.2014 nu rezulta temeiul legal privind înfiinţarea de noi secţii de votare”, în urma unor „precizări suplimentare” cerute de minister BEC a comunicat „explicit existenţa temeiului legal pentru completarea listei secţiilor de votare în străinătate”.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secţiilor de votare în străinătate, susţinând că BEC a adoptat o hotărâre „care nu confirmă existenţa unei baze juridice, potrivit legii (…) şi nu permite înfiinţarea de noi secţii”.

Corlăţean a susţinut că, pentru înfiinţarea de noi secţii de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, dar şi chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

„Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare şi o utilizare la maximum a capacităţii logistice, evident va creşte numărului celor care doresc să voteze”, a justificat ministrul de Externe.

VEZI ÎNREGISTRAREA CONFERINȚEI DE PRESĂ MAI JOS!
[fvplayer src=”http://youtube.com/watch?v=PEJ-TnOzrdc”]

Join the Conversation

1 Commentariu

Lasă un răspuns