joanta

Este vorba de fostul inspector școlar de religie, Sorin Joantă, care este acuzat că ar fi luat mită în calitate de preşedinte al comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu. Decizia instanței nu este una definitivă, profesorul având la dispoziție posibilitatea de a face apel.joanta

În vara anului 2013, Sibiul a fost zguduit de cel mai răsunător scandal apărut în cursul desfăşurării unui examen de Bacalaureat. În plin examen, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat începerea urmăririi penale faţă de Sorin Joantă, la momentul respectiv inspector şcolar pentru disciplina religie şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu. Joantă era acuzat atunci de trafic de influenţă, iar alături de el au fost urmăriţi penal Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic „Independenţa” Sibiu, acuzat de trafic de influenţă, şi Toma Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, acuzat de de cumpărare de influenţă
Joantă a recunoscut o parte din acuzaţii După izbucnirea scandalului, Joantă a renunţat la funcţia de la inspectoratul şcolar şi, ulterior, a recunoscut o parte din acuzaţiile care i-au fost aduse, semnând un acord de recunoaştere a vinovăţiei, lucru pe care l-a făcut de asemenea şi Toma Ştefan Stancă, elevul inculpat în dosar. Acordul de recunoaştere a fost admis în luna mai a acestui an de Tribunalul Sibiu, în urma semnării acestuia fostul inspector şcolar fiind comnadmnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu şi participaţie improprie la comiterea infracţiunii de fals intelectual, ambele în formă continuată.

Toma Ştefan Stancă a primit 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. De asemenea, instanţa a dispus anularea diplomelor de bacalaureat întocmite în fals. Judecat separat pentru luare de mită Pentru că Joantă nu a recunoscut toate acuzaţiile, în instanţă a fost deschis un nou proces pe infracţiuni de corupţie, anchetatorii susţinând că Joantă ar fi acceptat promisiunea de a primi de la Viorel Giupană o parte din cei aproximativ 500 de euro daţi acestuia de Toma Ştefan Stancă. Mai exact, Joantă ar fi acceptat promisiunea de a primi aproximativ 300 de euro. Dosarul s-a judecat în primă instanţă la Tribunalul Sibiu, care l-a condamnat pe Sorin Joantă la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe o durată de 5 ani ce constituie termen de încercare. Pedeapsa a fost contopită cu cea veche, din acordul de recunoaştere a vinovăţiei, respectiv 2 ani de închisoare cu suspendare, rezultând, conform legislaţiei, pedeapsa cea mai grea, de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Viorel Giupană a primit la Sibiu 2 ani de închisoare pentru de trafic de influenţă şi 1 an de închisoare pentru dare de mită, după contopirea pedepselor urmând să execute 2 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a pedepsei rezultante pe o durată de 4 ani ce constituie termen de încercare. Decizia de la Sibiu nu este însă defintivă. Atât Sorin Joantă cât şi procurorii DNA au făcut apel, iar dosarul se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia, primul termen fiind fixat pentru 19 ianuarie 2015. Mai multe detalii AICI!
Sursa: adevarul.ro

Join the Conversation

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.