decolteu google
Imaginea inainte si dupa ce a fost pixelata

Deși poate părea o glumă, este o poveste cât se poate de adevărată, iar consecințele sunt și ele destul de grave. Instanța de judecată a hotărât: compania Google se face vinovată de invadarea intimității unei femei din Montreal deoarece i-a fost fotografiat decolteul în fața casei sale, motiv pentru care compania va trebui să o despăgubească cu suma de circa 2000 de euro.

imaginea inainte si dupa ce a fost pixelata
Imaginea inainte si dupa ce a fost pixelata

Întâmplarea cu pricina a avut loc pe data de 8 mai 2009 când, într-o zi toridă de vară, María Pia Grillo a ieșit afară și s-a așezat pe scările casei sale din Montreal pentru a-și verifica e-mail-urile pe telefon. Femeia purta o rochie largă și avea o poziție ușor înclinată în față când, fix în momentul acela, a trecut binecunoscuta Google Car, mașina companiei Mountain View, care ține evidența tuturor străzilor din lume, și i-a făcut o poză.
După puțin timp, María a realizat că atât imaginea sa, cât și cea a decolteului său erau la dispoziția oricărui utilizator al serviciului Street View. Deși în poză fața îi era pixelată, numele străzii și numărul casei sale se puteau citi perfect. Acest incident a luat o așa mare amploare încât colegii săi de la serviciu, descoperind la rândul lor poza, au început să facă glume pe seama colegei lor, lucru care a deranjat-o foarte tare pe María; aceasta s-a văzut nevoită să-și dea demisia, jenată de situația stânjenitoare de la locul de muncă.

Daune emoționale
Doi ani mai târziu, María Grillo și-a dus problema în instanță, dându-i în judecată pe cei de la Google; cerințele femeii au constat în pixelarea imaginii astfel încât atât detaliile adresei sale, cât și numărul de înmatriculare al mașinii personale să nu fie inteligibile și suma de 45,000 de euro pentru daune emoționale și depresie. Compania a fost de acord să extindă pixelarea pentru a-i proteja datele personale, însă a respins ideea unei compensații materiale susținând faptul că María se afla într-un spațiu public și că nu există o legătură concludentă între incident și problemele sale personale și de anxietate.
Judecătoria a avut, de asemenea, îndoieli în ceea ce privește întârzierea cu care femeia a intentat procesul, însă a respins motivul „spațiului public” susținut de Google, punând în lumină faptul că un cetățean nu își pierde dreptul la intimitate și la viață privată doar pentru că se află într-un loc în care ar putea fi văzut de alții. Datorită acestui raționament, instanța a hotărât ca femeia să primească despăgubiri materiale de la compania Google în valoare de 2000 de euro și, de asemenea, să îi fie plătite și cheltuielile de judecată, în valoare de 100 de euro.
În contextul protejării dreptului la viață privată, judecătorul a ales să adopte o „abordare europeană” în ceea ce privește decizia luată, spre deosebire de Statele Unite unde legea apără libertatea de exprimare mai presus de orice.

Oameni dezbrăcați și infracțiuni în flagrant pe Street View

flagrant
Flagrant

Una dintre cele mai dezbătute poze de pe Street View a fost cea a unei femei dezbrăcate complet în fața unei case din Miami. Imaginea a făcut înconjurul lumii în foarte puține ore după ce mii de persoane au tastat în calculatoarele personale adresa „1760 Northeast 66th Street, Miami, FL2”. Mountain View a reacționat imediat și a pixelat imaginea femeii care se pare că nu era proprietara casei deoarece casa era nelocuită, după spusele vecinului de vizavi.

VEZI DATELE SENTINTEI AICI: Google Street View Case by jeff_roberts881

Sursa elconfidencial.com

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu