VIDEO FOTO Spărgătorul de Nuci, patinat pe gheață la Sala Transilvania

373

Pentru spectacolul de la Sibiu, suprafața de la Sala Transilvania a fost transformată în patinoar. Această producţie, plănuită iniţial pentru o reprezentaţie unică în onoarea Tricentenarului oraşului Sankt Petersburg din 2003, nu a încetat de atunci să facă ocolul Pământului cu acelaşi succes.balet gheata sibiu

Începând din anul 1995, Baletul pe Gheaţă din Sankt Petersburg aduce în faţa publicului din lumea întreagă fascinantele spectacole clasice de balet transpuse pe gheaţă precum „Frumoasa din pădurea adormită”, „Lacul lebedelor” şi „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, precum şi „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev.

Pentru crearea spectacolului „Spărgătorul de nuci”, prezentat sâmbătă pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, coregraful Konstantin Rassadin a avut nevoie de trei luni. Acesta aprecia într-un interviu acordat Agerpres că un balerin nu poate deveni peste noapte un patinator de ţinută, pe când un patinator foarte bun poate deveni, cu multă muncă, un bun dansator clasic. Acest lucru însă, spune el, „nu se poate întâmpla cu orice patinator”.
Rassadin a făcut afirmaţia potrivit căreia spaţiile în care este cel mai greu să realizeze spectacole ale Baletului pe Gheaţă sunt patinoarele sportive, deoarece dimensiunile pentru care au fost gândite show-urile sale sunt cele ale unei săli clasice.
Când artiştilor li se alătură vedete ale patinajului, toţi sunt trataţi în aceeaşi manieră, egal. „Baletul clasic nu este o sumă de gesturi. Putem vorbi mai degrabă de o şcoală clasică. Baletul pe gheaţă este un gen sintetic de artă. Spectatorii pot vedea diversele poze ale artiştilor din mai multe unghiuri, în mişcare. Dacă ar fi să comparăm baletul pe gheaţă cu o artă, aceasta ar fi sculptura, nu pictura”, spune Rassadin.


După o carieră remarcabilă în baletul classic, ceea ce încă îi lipseşte coregrafului este sala de spectacole. „Nu există o poveste anume pe care o spunem. Noi am vrut să aducem baletul clasic pe gheaţă şi am creat acest tip de artă nouă”, mărturiseşte coregraful.
Spectacolul de balet pe gheaţă „Spărgătorul de nuci”, unic în lume, a avut în echipă, în decursul timpului, nume mari ale patinajului mondial, precum campionul olimpic Evgheni Pluşenko. În prezent, sub îndrumarea coregrafului Konstantin Rassadin, echipa continuă tradiţia unui stil de dans viguros şi expresiv impus la Teatrul Mariinski de Rudolf Nureiev, Mihail Barîşnikov şi Natalia Dudinskaia.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.