Bolnavi de revoluţie (IV)

139

Întrebarea zilei: ce-a fost acum 25 de ani? Revoluţie? Lovitură de stat?

Pentru mine, a fost revoluţie, cât timp am trăit intens evenimentele, începând cu 21 decembrie şi până când mi-am dat seama că, în realitate, numai PCR şi familia Ceauşescu picaseră. Motiv pentru care notam, la 27 decembrie: „...sistemul comunist, care s-a dovedit falimentar, trebuia să cadă„. Oricum, n-a durat mult, până ne-am convins că dictatorul n-ar fi plecat, dacă n-am fi ieşit în stradă. După cum nici FSN, cu Ion Iliescu în frunte, n-ar fi preluat puterea, dacă nu ar fi fost pusă la cale o lovitură de stat. În decembrie, însă, n-aveam timp pentru fineţuri analitice.

Mai putem vorbi şi de o contrarevoluţie. Este ceea ce FSN a încercat, după 25 decembrie: obţinerea monopolului nu doar asupra puterii momentului, după eliminarea brutală a ceauşeştilor, dar şi asupra viitoarei puteri – prin alegeri libere. Dacă n-ar fi fost marile manifestaţii, din Bucureşti, din ianuarie, februarie 1990, FSN reuşea.  Simţul politic al bătrânilor democraţi Coposu-Raţiu-Cunescu-Câmpeanu ne-a salvat. Datorită lor, FSN a venit la normalitate, respectiv la masa negocierilor, recunoscând că democraţia nu poate fi monopartidică. Aşa ceva numai regimul Ceuşescu şi-a imaginat că e…

La începutul lui 1990, important a fost că PNŢ, PNL şi PSDR – vechile partide  democratice ale României precomuniste – au ajuns să împartă puterea cu FSN, până la alegerile din mai 1990. Dar chiar şi aşa, imediat după 20 mai, cine a avut ochi să vadă şi-a dat seama de „iluzia optică” pe care FSN i-a administrat-o, în primele şase luni, după căderea partidului-stat comunist şi a conducătorului său unic. Şi totuşi nu am scăpat de ex-comunişti, la vârful puterii, nici după primele alegeri libere. Adevăr valabil şi astăzi, după 25 de ani de libertate. Mai bine zis, cu toată libertatea de care ne-am bucurat, în ultimul sfert de veac. Slavă Domnului, România este apărată acum de un statut internaţional european şi o generaţia tânără emancipată, aşa încât cei care mai visează la comunismul ceauşist (şi încă mai sunt destui!) trebuie să tacă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.