video îps streza s-a supărat pe cei care s-au înghesuit la coadă pentru apă sființită în piața mare

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza a fost cel care a oficiat slujba din Piața Mare a Sibiului, pentru sființirea apei de Bobotează. Mitropolitul s-a supărat pe cei care i-au nesocotit sfatul și s-au înghesuit să ia apă sființită.boboteaza la sibiu

Streza a fost prezent în Piața Mare alături de alţi 80 de preoţi de la toate bisericile din Sibiu au oficiat marţi slujba de sfinţire a apei, în Piaţa Mare din municipiu, unde, o parte din cei 10.000 de credincioşi prezenţi nu au avut răbdare şi au forţat gardurile ce protejau Aghiazma Mare din câteva butoaie mari de lemn sau îmbuteliată în alte 8.000 de sticle de plastic, de jumătate de litru fiecare.
Cu toate că în predica sa, Mitropolitul Ardealului, le-a explicat oamenilor că degeaba se înghesuie, “că nu iau har” aşa, multe persoane mai ales în vârstă s-au repezit cu sticle de plastic aduse de acasă, spre butoaie, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor, care i-au protejat pe preoţi.
“E tare frumos dacă vă uitaţi spre seară, la televizor şi veţi vedea că la Sibiu s-a desfăşurat sfinţirea apei, fără îmbulzeală. Pentru că să ştiţi că nu luaţi har, când vă îmbulziţi. Harul nu se dă la înghesuială, se dă în sufletul fiecăruia”, i-a îndemnat pe credincioşi, la finalul predicii, Mitropolitul Ardealului.
După slujbă, ÎPS Laurenţiu Streza a avut două explicaţii pentru cei care s-au înghesuit şi i-au nesocotit sfatul: nu se pot lăsa de obiceiul îmbulzelii deprins în 45 de ani de comunism sau fie le-a fost prea frig şi s-au îmbulzit ca să se încălzească.
Întrebat cum explică graba şi îmbulzeala credincioşilor pentru Aghiazma Mare, Mitropolitul a răspuns: “Gândiţi-vă că am trăit vreo 45 de ani de cozi şi am stat la rând. După aceea, când s-a dat ceva, am început să fim nerăbdători. Oamenii cred, unii dintre ei, din cauza frigului probabil se înghesuie, ca să le fie mai cald un pic. Dar uitaţi-vă că s-au liniştit dacă le-am spus că sunt 8.000 de sticluţe mici şi sunt zece vase mari, pe care nu le pot duce ei acasă, la câtă apă sfinţită e.”
Mitropolitul îi asigură pe credincioşii care nu au apă sfinţită, că o mai pot procura şi în următoarele zile, din biserici.
Din Aghiazma Mare e bine să se guste, înainte de mâncare, timp de 40 de zile, începând cu Boboteaza şi de fiecare dată când postim, spune ÎPS Laurenţiu Streza.
“Aghiazma se păstrează în Catedrală şi în biserici, unde sunt vase speciale unde credincioşii pot să o ia toată săptămâna aceasta sau când doresc ei. Acum, 40 de zile, se ia aghiazmă. Credincioşii iau şi gustă înainte de a mânca, dimineaţa, e un fel de prelungire a sărbătorile. (…) Dacă posteşti, de exemplu, dacă ai o perioadă deosebită, vrei să faci să te împărtăşeşti, oricând se poate gusta, nu e interzis. (…) nu te duci şi mănânci şi pe urmă mai iei un pahar de aghiazmă şi după aceea te omeneşti în continuare, dacă vrei să îţi fie de folos”, a arătat Mitropolitul Ardealului.
Acesta a sfinţit apa cu un mănunchi de busuioc, numit şi “mătăuz”, făcut în acest an de o femei din oraşul Victoria (judeţul Braşov).
[fvplayer src=”http://youtube.com/watch?v=bBnF33nJv7w”]
Sursa: agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu