cernobal

cernobalLa 29 de ani de la explozia reactorului patru al centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina efectele devastatoare se fac din nou simțite în Europa. Cum se poate ca particulele radioactive să călătorească din nou? 

[contextly_sidebar id=”v2PQp46XRN3wITtFg6nMs3ur9JFrYp0R”]Un studiu al Institutului Norvegian pentru Investigarea Aerului și publicat de revista ‘New Scientist‘ a demonstrat că ultimele incendii de pădure din regiunile incluse în zona de protecție din jurul Cernobîlului au eliberat in atmosferă noi particule radioactive  care au ajuns în tari ale Europei Occidentale, informeaza  ‘The Daily Mail‘.

Particulele radioactive sunt reactivate din cauza frunzelor si a vegetatiei din zona de proteztie de 2600 de kilometri patrati, care au absorbit substantele radioactive din sol iar la ardere, particulele radioactive ajung in aer. Asa s-a intamplat la toate incendiile din aceasta zona, izbucnite in anii 2002, 2008 si 2010. S-a demonstrat ca in aceste perioade s-au eliberat in atmosfera sub forma de fum intre 2% si 8% de cesiu-137, precum si cantitati importante de particule toxice cum sunt strontiu, plutoniu si americiu.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns