Incredibil! În aceeași zi, am aflat că niște tineri informaticieni clujeni au pus la punct un super-soft de management, folosit deja de mari companii americane, dar și faptul că prieteni europeni ai califatului islamic ne-ar putea tranzita țara sfidând vigilența națională! Cum? Simplu: cu cartele prepay! Vine un tânăr din Occident, dornic de aventuri sub flamurile negre ale islamiștilor jihadiști, intră pe la Nădlac și merge mai departe, spre Siria. Între timp, poate vorbi pe mobil fără probleme. Dar poate fi identificat? Nu, pentru că n-avem cadrul legal pentru asemenea investigații.

Situația –  extrem de gravă, în opinia mea – a fost descrisă public, astăzi, de către un general SRI, pe un ton calm, dar cu o morgă de om strâns cu ușa. A explicat că degeaba ar primi SRI informația, de la servicii occidentale, despre venirea viitorului terorist în țară. „Mai multe nu putem afla, pentru că legea nu ne permite”, s-a plâns generalul. Motiv pentru care pericolul ar trece liniștit printre noi. Asta în condițiile în care Parlamentul nu-și găsește timp pentru adoptarea legilor „big brother” (de supraveghere a persoanelor), dar cu respectarea cerințelor Curții constituționale. Curat românește! Avem legislativ, dar nu  și legile impuse de grava și actuala amenințare pentru întreaga Europă: Statul Islamic!

Trăim, deci, în plin paradox de-a dreptul criminal, prin efectele pe care le poate avea. Suntem liberi să ne autoguvernăm democratic, dar funcționăm la ralanti, chiar și atunci când realitatea cere o viteză maximă de reacție. Oare, guvernanții și parlamentarii noștri nu simt, la fel ca generalul SRI, pericolul în creștere continuă, ce vine din tenebrosul califat asiatic? Cu fiecare om decapitat sau ars de viu? Dacă nu se pricep să facă legi „soft”, de ce nu apelează la tinerii români cu softul în sânge, pe care știu să-i „exploateze” doar alții? Cu siguranță, ar fi cineva în stare să găsească soluția informatică a protejării datele personale, în chestiunea „big brother”. Și legile ar trece de Curtea constituțională. Și SRI ar avea instrumente de lucru la siguranța națională!

Dacă, în condițiile marilor pericole războinice din jurul nostru, nici măcar numirea șefului SRI n-a mers ca pe roate, după nominalizarea candidatului de către președintele Iohannis, înseamnă că putem fi ciuruiți, într-o zi, cu SRI cu tot, de cavalerii infernului asiatic. Sau de cavalerii cu stele în frunte, cum sunt cei de lângă noi, animați de spiritul protectoratului euro-răsăritean. Un fleac? O exagerarea? Nici vorbă. Nu este pentru prima oară, în istoria neamului nostru mioritic, când oamenii de stat se mulțumesc să contemple și să recunoască complexitatea treburilor publice, simțindu-se neputincioși în fața rezolvării  lor.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns