VIDEO Berbecuții, laptele și brânza de Sibiu sunt la mare căutare. Iată unde exportăm!

Crescătorii de ovine din județul Sibiu au început să își frece din nou mâinile de bucurie. Asta pentru că berbecuții lor sunt din nou la mare căutate la arabi. Și lâna şi laptele de la oi, se bucură de succes la turci, iar brânza, la nemţi şi italieni.oi

Crescătorii de oi din judeţul Sibiu s-au bucurat anul trecut de o creştere a numărului de miei şi berbeci exportaţi, 80% din ovinele exportate în 2014 au ajuns în ţări arabe, în timp ce laptele şi lâna este cumpărată de turci, iar brânza de oaie ajunge pe mesele nemţilor şi italienilor, a precizat luni, pentru Agerpres, doctorul Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu.
Judeţul Sibiu, renumit pentru telemeaua de oaie, ocupă locul trei, după Timiş şi Constanţa, într-un top al judeţelor cu cele mai multe oi, conform sursei citate. Cu toate acestea, anul trecut a adus pentru crescătorii de oi din judeţul Sibiu o „explozie” la export, potrivit lui Ioan Penţea.
Anul trecut, ca niciodată, din judeţul Sibiu s-a exportat 62.822 tineret ovin, ceea ce a însemnat o creştere faţă de alţi ani. Mieii şi berbecuţii în procent de 80% au fost exportaţi în ţări arabe şi în Vestul Europei”, a explicat reprezentantul DSVSA Sibiu.
În judeţul Sibiu sunt peste 600.000 de capete de ovine, din care 484.915 oi şi mioare, conform unui raport oficial al DSVSA, dat publicităţii luni. Din acestea, 64% sunt crescute în exploataţii care numără până la 50 de oi, un sfert în exploataţii cu până la 500 de oi, iar restul, cele mai puţine sunt exploataţii foarte mari, cu peste 500 de oi. Oile sunt crescute în 59 de exploataţii comerciale de tip A şi în 4.055 de exploataţii din gospodăriile populaţiei.
Contrar unui mit potrivit căruia cei mai mulţi ciobani şi cele mai multe oi din judeţul Sibiu sunt în localităţile din Mărginimea Sibiului, realitatea arată că doar 20% din totalul oilor sunt crescute în renumitele sate din Mărginime.
Tineretul ovin pentru export este colectat în două centre, din care unul deschis chiar în acest an, în judeţul Sibiu. Dacă cei din ţările arabe cumpără miei şi berbeci din judeţul Sibiu, pe parcursul întregului an, italienii şi spaniolii preferă să importe de la noi, în perioada sărbătorilor de Paşti.
Anul trecut, sibienii au importat 101 berbeci, adică de 622 de ori mai puţin decât au exportat.
Din judeţul Sibiu s-au exportat în 2014 şi 66 de tone de lână, mai ales în Turcia.
Tot anul trecut, un singur producător care face export, a reuşit să trimită în afara României, brânză de oaie, mai ales în Germania şi Italia, a precizat pentru AGERPRES, Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu. În total, din judeţul Sibiu s-au exportat, anul trecut, 70 de tone de brânzeturi.

Ultima oră

Comentariul meu